Buitenland
NOS

Biden zoekt een bondgenoot in Modi: 'India vooral bezig met eigen belangen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Biden zoekt een bondgenoot in Modi: 'India vooral bezig met eigen belangen'

De Indiase premier Narendra Modi is drie dagen in de Verenigde Staten van Amerika. Wat willen Modi en Biden van elkaar? NOS Met het Oog op Morgen vroeg dat aan Zuid-Aziëdeskundige Devi Boerema.

Video niet beschikbaar

"De VS wil invloed in de regio", aldus Boerema. "India is een hele belangrijke partner. Dat is het ook voornaamste wat Amerika wil; een bondgenoot maken. Daarnaast is het heel logisch om India zo openhartig te ontvangen, omdat het land over een paar jaar 's werelds derde grootste economie zal zijn."

'India kijkt naar eigenbelang'

"De controverse is dat India helemaal niet zit te wachten op een bondgenoot. Historisch gezien is India jarenlang bezet en het land wil nooit meer afhankelijk zijn van één grootmacht", weet Boerema. "India kijkt vooral naar zijn eigen belangen."

"De relatie tussen India en Amerika is de band van de 21e eeuw. India als enorme economisch macht. Tegenover China en Rusland, die steeds meer naar elkaar toetrekken, is India de logische partner voor de VS."

'Democratisch falen geen gesprekspunt'

"Ik vrees dat het niet over de mensenrechten in India zal gaan", stelt Boerema. "Omdat Modi zo'n belangrijke partner is, is het heel verleidelijk om weg te kijken. Het democratisch falen van India is op dit moment niet een gesprekspunt. Amerika heeft India nodig."

oog india

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie