Buitenland
NOS

Terug naar de bron: een kijkje op zo'n Chinese markt waar het coronavirus zou zijn ontstaan

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Terug naar de bron: een kijkje op zo'n Chinese markt waar het coronavirus zou zijn ontstaan

Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus staan Chinese markten in de spotlight als mogelijke bron van alle ellende. Sinoloog Lilian Kranenburg nam ons in Met het Oog op Morgen mee naar zo'n markt en vertelde welke dieren er worden verkocht.

Video niet beschikbaar

"Er hangt een penetrante lucht", zo omschrijft Kranenburg de geur van wilde dieren, levend en dood. "De geuren doen je misschien denken aan een dierentuin. Een flinke ammoniaklucht. Er is bloed, poep, urine en natuurlijk de geur die het wilde dier zelf uitstoot."

Als je de markt binnenloopt zie je volgens de Sinoloog allerlei kraampjes met emmers, kratten, glazen bakken en kisten. "Er zijn vissen in kommen en emmertjes met padden en kikkers. Je ziet verkopers met kaplaarzen en handschoenen. Er zijn ook dieren als dassen en otters."

Hang naar vers

Alles op de markt is vers, want als de Chinezen die daar hun eten kopen een ding niet willen, dan is het vlees van een paar dagen oud. "Ze willen zogeheten 'warm vlees' kopen. Je kan natuurlijk ook naar de supermarkt gaan, maar een groot gedeelte van de mensen gaat toch altijd naar hetzelfde mannetje op de markt. Dan weten ze zeker dat het vers is", vertelt Kranenburg.

Die hang naar vers eten is volgens haar niet zo vreemd. China kent vele voedselschandalen. "Het melkpoeder schandaal is natuurlijk het bekendst, maar er is in het verleden ook gerommeld met tofu en aardbeien. Op de markt weet je bijna zeker dat het goed ziet, omdat je het daar kan zien. En daarnaast hebben mensen van oudsher thuis geen ijskast, dus alles moet wel vers."

Kijk hieronder naar beelden van een markt in Wuhan:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Broeinest voor virussen

Toch is zo'n verzameling van allerlei wilde dieren bij elkaar een broeinest voor nieuwe virussen. Dat bleek in het verleden al met het Sars-virus. Een civetkat op een markt was de bron. Het nieuwe coronavirus is hoogstwaarschijnlijk afkomstig van een schubdiertje, ook van een dierenmarkt.

Kranenburg verbaast zich erover dat er niet nog veel vaker dit soort virus-uitbraken zijn. "Als je bedenkt hoeveel markten er zijn in China. In grote steden zijn het er soms al honderden. Als je dan kijkt hoe weinig virussen er eigenlijk zijn, valt het wel mee."

Het coronavirus is wel een wake-up-call voor de Chinese overheid, denkt ze. "Ze hebben nu wel ingezien dat dit niet nog een keer moet gebeuren. Controles moeten beter en mensen moeten ook bewust gemaakt worden dat het eten van wilde dieren niet zo bevorderlijk is voor de gezondheid."

Sinoloog Lilian Kranenburg over Chinese dierenmarkten

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie