Naar homepage
Buitenland

Joe Biden ook na hertelling de winnaar in Georgia

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Joe Biden ook na hertelling de winnaar in Georgia

Het hertellen van de stemmen in de Amerikaanse staat Georgia heeft niets veranderd aan de verkiezingsuitslag in die staat. Dat betekent dat Joe Biden de staat en de 16 kiesmannen die bij de winst horen, behoudt. Het is voor het eerst sinds 1992 dat een Democraat de staat wint.

Presentator Jurgen van den Berg sprak er in het NOS Radio 1 Journaal over met correspondent Marieke de Vries.

Het hertellen van de circa 5 miljoen stembiljetten was volgens de autoriteiten nodig omdat de marge tussen president Trump en aankomend president Joe Biden erg klein was. Hij lag na de eerste telling zo'n 14.000 stemmen voor, nu is de voorsprong 12.284 stemmen.

"De hertelling bevestigt dat de oorspronkelijke machinetelling nauwkeurig de winnaar van de verkiezingen weergeeft", zei minister Raffensperger (Binnenlandse Zaken) in een verklaring. "Elke stem werd aangeraakt door een medewerker en geteld." Naar verwachting wordt de overwinning van Biden morgen officieel bevestigd.

Hertelling kan nog worden aangevraagd

Bij de hertelling zijn wel fouten ontdekt. Zo werden zo'n 2500 stembiljetten aangetroffen die niet waren meegenomen in de eerste telling. Van die stemmen gingen er ruim 1600 naar Trump. Ook werden geheugenkaarten gevonden met stemmen die niet waren geregistreerd.

President Trump kan nog steeds een hertelling aanvragen in Georgia, omdat de winstmarge minder dan de wettelijk vereiste 0,5 procent is. Daar heeft hij twee werkdagen de tijd voor. Die hertelling zal niet met de hand zijn, maar machinaal. Volgens persbureau AP staat Biden op 306 kiesmannen en Trump op 232. Vier jaar geleden won Trump de staat nog, met een marge van zo'n vijf procent.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie