Buitenland
VPRO

Chileense gevangenen knuffelen massaal met katten

foto: Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. Chileense gevangenen knuffelen massaal met katten

In Chili ontfermen zware criminelen zich in de gevangenis liefdevol over honderden straatkatten. Het bezorgt hen een verantwoordelijkheidsgevoel en zingeving in de jaren achter de tralies. Dat meldt Bureau Buitenland vandaag.

Opvang in gevangenis

Waar de beesten vandaan komen weet niemand meer – waarschijnlijk zijn ze gewoon over de muren geklommen. Maar een feit is dat de kattenpopulatie in de oudste en overvolle gevangenis van de Chileense hoofdstad Santiago de afgelopen jaren is gegroeid tot zeker 300.

Een van de redenen is de toegewijde opvang door de 5600 gevangenen in de gevangenis. Inbrekers, drugsdealers en moordenaars, vaak veroordeeld tot vele jaren cel, hebben de viervoeters liefdevol in hun midden opgenomen. Achter de tralies geven zij de beestjes eten, drinken en onderdak.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zingeving door katten

De directrice van de gevangenis legt de kattenliefhebbers geen strobreed in de weg. Sterker nog, ze wijst op het gevoel van zingeving en verantwoordelijkheid die de katten bij de gedetineerden oproepen. Bovendien zou de kans dat criminelen terugvallen in de misdaad verkleinen.

De kattenkolonie lijkt uniek te zijn, maar het gebruik van dieren voor het heil van gedetineerden komt vaker voor. In de VS trainen gevangenen blindengeleidehonden en paarden voor de grenspolitie. Nederland kent een programma – Dutch Cell Dogs – waarbij gevangenen asielhonden africhten, al is het effect op recidive daarvan nooit bewezen.

Inmiddels is het aantal katten in de Chileense cel gestabiliseerd. Gevangenen raken zo gehecht aan hun katten dat ze er na het uitzitten van hun straf geen afstand van kunnen doen en het beestje meenemen naar huis.

Aanklacht Zuid-Afrika bij Internationaal Gerechtshof tegen Israël - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie