Buitenland
NOS

Trump start geen nieuwe partij, hint wel op deelname aan verkiezingen in 2024

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump start geen nieuwe partij, hint wel op deelname aan verkiezingen in 2024

De Amerikaanse oud-president Trump heeft voor het eerst sinds zijn vertrek uit het Witte Huis gehint op deelname aan de presidentsverkiezingen van 2024. "Wie weet, doe ik voor de derde keer mee", zei hij onder luid applaus op het podium van de Conservatieve Politieke Actie Conferentie CPAC, het jaarlijkse congres voor conservatieve Amerikaanse politici en hun aanhangers.

"Alsof hij weer op campagne was, zo klonk hij. Zo lang is het natuurlijk ook wel niet geleden dat hij het Witte Huis verliet. Of dat hij die inmiddels beruchte toespraak op 6 januari hield met de bestorming van het Capitool als gevolg. Na de bestorming zei hij ook al dat dit niet het einde was, maar slechts het begin. Je kan dit weekend zien als de aftrap van dat nieuwe begin", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

'De Republikeinse partij is al van ons'

"Onze reis is vier jaar geleden begonnen en nog lang niet klaar", zei Trump in Orlando. Hij zei ook dat hij geen nieuwe partij gaat oprichten "omdat de Republikeinse partij al van ons is."

Hij haalde op het conservatieve congres in Florida uit naar zijn politieke tegenstanders, de Democraten. Hij herhaalde zijn volstrekt onbewezen claim dat niet president Biden maar hijzelf de laatste verkiezingen heeft gewonnen.

Ook prees hij de muur aan de grens met Mexico en beschuldigde hij president Biden ervan die weer af te breken en "de grens weer open te gooien, waardoor criminelen, moordenaars en verkrachters ons land weer binnenkomen."

Rush Limbaugh

De bijeenkomst wordt gezien als een graadmeter voor de populariteit van conservatieve politici. In een peiling van de conservatieve krant Washington Times en CPAC kwam Donald Trump naar voren als de populairste rechtse kandidaat op dit moment voor de presidentsverkiezingen van 2024.

Trump heeft zich de afgelopen tijd grotendeels buiten de publiciteit gehouden. Wel uitte hij in een schriftelijke verklaring felle kritiek op de Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell. Ook reageerde hij bij conservatieve radiozenders telefonisch op het overlijden van de bevriende radiopresentator Rush Limbaugh, die op de CPAC-conferentie uitgebreid werd herdacht.

Trump

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie