Buitenland
NOS

Boris Johnson maakt favorietenrol waar en wordt de Britse premier

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boris Johnson maakt favorietenrol waar en wordt de Britse premier

Zoals verwacht wordt Boris Johnson de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Hij won de leiderschapsverkiezingen van Jeremy Hunt met grote meerderheid, werd zojuist bekendgemaakt.

De 160.000 leden van de Conservatieve Partij verkozen de oud-minister van Buitenlandse Zaken boven underdog Hunt. Johnson was behalve minister ook burgemeester van Londen.

Theresa May

Johnson neemt het premierschap over van Theresa May voor de rest van haar termijn, die loopt tot 2022. May stapte begin juni op na een reeks mislukte pogingen om haar brexitdeal met de Europese Unie door het parlement te loodsen. Woensdagmiddag dient ze haar ontslag in bij koningin Elizabeth.

Johnson, een uitgesproken voorstander van een zogenoemde harde brexit, neemt het stokje over middenin een politieke crisis rondom het slepende vertrek uit de EU. Hij wil een nieuwe deal met Brussel sluiten en anders eind oktober zonder afspraak vertrekken (een harde brexit dus). De EU heeft altijd gezegd dat er niet opnieuw kan worden onderhandeld over de gemaakte afspraken met May.

Ster advertentie
Ster advertentie