Buitenland
BNNVARA

Familie Sanda Dia vraagt niet om gevangenisstraf voor daders

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Familie Sanda Dia vraagt niet om gevangenisstraf voor daders

In 2018 kwam de student Sanda Dia op gruwelijke wijze om het leven door de ontgroening bij zijn studentenclub in Leuven. Morgen doet het Hof van Beroep in Antwerpen uitspraak in de zaak. Misdaadjournalist Huyberechts volgt de zaak op de voet en blikt in De Nieuws BV alvast vooruit.

Video niet beschikbaar

Dia overleed aan de gevolgen van een 'gruwelijke doop' bij zijn studentenclub in Leuven. De ontgroening duurde twee dagen, waar de eerste dag in het teken stond van excessief drankgebruik in Leuven en de tweede dag zich afspeelde in een bos nabij Vorselaar. In dat bos heeft Dia urenlang halfnaakt in een ijskoude put doorgebracht. Dat, in combinatie met onderkoeling en vergiftiging opgelopen door een overschot aan vissaus, is Dia fataal geworden. Tijdens het drama greep geen van de achttien betrokkenen studenten in.

Juridische sage

Volgens Huyberechts is de zaak 'een juridische sage' geweest. Zo werd de rechtszaak tegen de achttien leden van Reuzegom, de studentenvereniging waar het om gaat, aanvankelijk stilgelegd op vraag van de familie van Dia. Ze vreesden dat de rechtbank enkel zou kunnen oordelen over dag twee van de ontgroening. Volgens Huyberechts mag dag één ook zeker niet zomaar vergeten worden.

Opvallend is dat de familie niet heeft opgeroepen de betrokken een gevangenisstraf op te leggen. Huyberechts zegt dat de familie wil dat de betrokken naast hun morele verantwoordelijkheid ook hun juridische verantwoordelijkheid nemen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Straf met uitstel

Huyberechts legt uit dat er wel een gevangenisstraf is geëist, maar met uitstel. Dit betekent dat als een van de betrokkenen de komende jaren weer de fout in gaat, deze alsnog naar de gevangenis moet. De misdaadjournalist denkt dat men hierin ook rekening houdt met de jonge leeftijd van de betrokkenen. "Het feit is dat het juridisch lastig te bewijzen is wie wat gedaan heeft. Je moet het juridisch kunnen bewijzen om ze gevangenisstraffen op te kunnen leggen."

Uitspraak hoger beroep

Morgen vindt de uitspraak van het hoger beroep plaats. De familie van Dia vreest dat er enkel werkstraffen uitgesproken worden. Huyberechts vertelt dat de familie maar een ding wil: dat de daders een strafblad krijgen. "Als zij gaan solliciteren dan weet de werkgever dat ze betrokken waren bij de dood van Sanda Dia."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie