Buitenland
AVROTROS

'Oostenrijk is het meest corrupte land in Europa'

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Oostenrijk is het meest corrupte land in Europa'

Oostenrijk is in de ban van Ibizagate, een corruptieschandaal rondom de voormalige vice-kanselier Heinz-Christian Strache. Het is een goede combinatie: corruptie en Oostenrijk. "Oostenrijk is een van de meest corrupte landen van de Europese Unie", zegt Caroline de Gruyter, Europacorrespondent voor NRC Handelsblad, in dr Kelder en Co.

Video niet beschikbaar

"Er is in Oostenrijk sprake van een situatie waarbij politiek en overheid totaal zijn verkleefd", constateert dr Kelder. "Baantjes worden verdeeld, mensen omgekocht."

"Ik denk dat Oostenrijk een van de meest corrupte landen in de Unie is op dit moment", zegt De Gruyter, "dat is al heel lang zo en is historisch gegroeid".

In Oostenrijk waren er altijd maar twee partijen die elkaar constant in de haren vlogen. Na de chaos van een burgeroorlog en twee wereldoorlogen hebben die partijen afgesproken alles in overleg te gaan doen en verdelen.

"Dus als de ene partij de burgemeester van Wenen mocht leveren, kreeg die andere partij de hoge functie in Europa", zegt Carline de Gruyter. "Zo’n patroon maakt mensen natuurlijk heel vatbaar voor corruptie."

De FPÖ, een nieuwere derde partij, wilde daar altijd doorheen breken, maar toen ze zelf aan de macht kwamen zo’n anderhalf jaar geleden, gingen ze precies hetzelfde doen. "Ze spoelden alle socialisten uit de regering en het overheidsapparaat en deelden die baantjes uit aan hun eigen mensen", licht De Gruyter toe. "In Oostenrijk zeggen ze ook: je bent loyaler aan je partij dan aan je eigen superieur."

Russische spionnen

"Oostenrijk heeft ook een enorme band met Rusland", stelt dr Kelder. "Ik las dat er wel 850 Russische diplomaten in Wenen zijn, dat is wel heel veel, wat is daar aan de hand?"

"Rusland en Oostenrijk hebben inderdaad hele warme banden. Als sinds de Tweede Wereldoorlog", beantwoordt De Gruyter. "Ze zijn na de oorlog 10 jaar blijven hangen en gingen pas weg na de belofte van Oostenrijk dat het land neutraal zou blijven. Dus geen lid zou worden van de NAVO bijvoorbeeld."

Omdat Oostenrijk neutraal was, is Wenen volgepropt met internationale organisaties. Dat maakt dat je de diplomatie gemakkelijk goed kan gebruiken als dekmantel voor spionage. "Oostenrijk is dus altijd een corrupt land geweest met warme banden met Rusland. Er zijn ook heel veel Russen in Wenen, al het onroerend goed gaat naar Russen."

"Betekent dat ook dat de Nederlandse inlichtingendiensten voorzichtig moeten zijn met Oostenrijk, omdat alles direct naar Rusland gaat?", vraagt de presentator.

"Ja als het echt om gevoelige informatie gaat, die mogelijk te maken heeft met Rusland of Russische spionnen dan wordt Oostenrijk buitengesloten door de AIVD", beantwoordt De Gruyter.

"Oostenrijk is het meest corrupte land in Europa"

Ster advertentie
Ster advertentie