Buitenland
AVROTROS

Wat wil Poetin nou eigenlijk?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat wil Poetin nou eigenlijk?

"Poetin hanteert een 19e-eeuws bufferzonedenken, en dat staat haaks op het Westerse denken, dat de soevereiniteit van een staat belangrijk vindt", vertelt Ruslandkenner prof. dr. Hans van Koningsbrugge in dr Kelder en Co.

Van Koningsbrugge is hoogleraar Geschiedenis en politiek van Rusland aan de Rijksuniversiteit Groningen en directeur van het Nederland-Rusland Centrum.

Rusland bekijkt het Westen met een 'Byzantijnse blik'

Poetin zei in zijn speech van afgelopen week dat Oekraïne nooit een eigen land is geweest. "Is dat een flagrante leugen?", vraagt Jort Kelder. "Het is selectief winkelen in de historische winkel", zegt Van Koningsbrugge.

Volgens Van Koningsbrugge torst Poetin "de last van de Russische geschiedenis" mee. "Dat is een isolementsgeschiedenis, al eeuwenlang. Rusland was niet verbonden met het Westen, ondertussen breidde het Russische imperium steeds verder uit. Het is pijnlijk voor de Russen dat hun imperium uiteen valt. Poetin is een Sovjetmens, opgegroeid in een Sovjettijd."

Rusland bekijkt het Westen met een "Byzantijnse blik". "Dat is geen roze bril, geen erg vriendelijke bril. Omdat ook in 1204 Constantinopel geplunderd is door Westerse kruisvaarders. En dan zul je zeggen: waar gaat dit over? Het gaat erover dat dit in Rusland nog steeds speelt."

Hard aanpakken met sancties?

"Vind jij het verstandig om Rusland hard aan te pakken met sancties?", vraagt Jort Kelder. “Ik vind dat het nu niet anders meer kan. Dit is een dermate grote schending van wat we met z’n allen hebben afgesproken en wat Rusland ook heeft ondertekend: het Boedapest Memorandum."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie