Buitenland
AVROTROS

Op Curaçao leert Tyrone toeristen over slavernijverleden: 'Ze zitten daar echt op te wachten'

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Op Curaçao leert Tyrone toeristen over slavernijverleden: 'Ze zitten daar echt op te wachten'

Met de excuses van de koning begin deze maand, ging het Herdenkingsjaar Slavernijverleden van start. In het hele Koninkrijk is er een jaar lang extra aandacht voor het Nederlandse aandeel in de slavernij. Op Curaçao wil vooral de jongere generatie over dat verleden praten: Tyrone Brunken is gids op het eiland en vertelt tijdens zijn tours veel over het slavernijverleden. In EenVandaag legt hij uit waarom.

Tyrone vertelt dat hij blij is met de excuses van de Koning: een belangrijke stap, vindt hij. "Daarmee is de eerste stap gezet. Herstellen van de schade die geleden is, kan pas als diegene die het veroorzaakt heeft, het ook erkent. Ik vond het heel belangrijk dat die excuses plaatsvonden." In het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden reisde EenVandaag af naar het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Verschil tussen generaties

Op Curaçao verschilt het of mensen wel of niet met het slavernijverleden bezig zijn, vertelt Tyrone. "Als het aankomt op de geschiedenis is er een tweedeling. De ene groep zegt: laat het rusten, de andere zegt: we willen er juist over praten. Ik hoor bij die laatste. Misschien willen jongeren er ook iets meer over praten, omdat ze meer toegang hebben tot informatie."

"Zelf ben ik ook betrokken bij een groepje dat bezig is met een 'racial awareness'-event. Ons gedeelde koloniale verleden, daar confronteren we mensen mee. Hoe is het op mij van invloed, hoe heeft het me gevormd?"

Onderwerp tijdens tours

Het confronteren van mensen met dat verleden, doet Tyrone dus ook tijdens zijn tours. Toch ziet hij dat niet iedereen dat makkelijk vindt. "Bij grote touroperators wilden ze niet dat ik dat zou doen, omdat toeristen dat niet zouden willen. Dat ik erover wilde praten was juist een reden voor mij om voor mezelf te beginnen."

Het betekent niet dat zijn tours alleen maar serieus zijn en over het verleden gaan: "Het is niet dat ik er in de eerste minuut over begin. Ik laat mensen zich op hun gemak voelen en laat hen merken dat ze al hun vragen kunnen stellen aan mij als zwart persoon, als het respectvol gebeurt. Mensen zitten daar echt wel op te wachten."

'Ik blijf aandacht vragen'

"Er is heel veel wat mensen niet weten, daar worden ze dan even stil van. Tot nu toe krijg ik altijd complimenten, en zijn mensen dankbaar dat ze iets geleerd hebben."

De toekomst ziet Tyrone positief in, zeker nu excuses zijn uitgesproken: "Ik heb de hoop dat er iets verandert, ik ben van nature een positief iemand. Ik blijf wel heel kritisch, bijvoorbeeld over hoe het geld voor herstelbetalingen wordt verdeeld. Het belangrijkste is dat we nu zorgen dat het blijft bewegen. Er is nu een momentum, we blijven aandacht vragen. Ik grijp elke kans die ik kan pakken, zonder filter."

Hoe vooral jongeren op Curaçao praten over het slavernijverleden

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie