Buitenland
KRO-NCRV

Rob de Wijk: 'Afhankelijkheid van China wordt groter na de coronacrisis'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rob de Wijk: 'Afhankelijkheid van China wordt groter na de coronacrisis'

Door de coronacrisis wordt de positie van China versterkt. Dat zegt Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) in 1 op 1.

Volgens De Wijk is de toename van de macht van China een ontwikkeling die al sinds de financiële crisis in 2009 aan de gang is. "Sinds 2009 nemen de Amerikaanse en ook de Europese macht op het wereldveld af. Met name China maakte gebruik van de afname van de Amerikaanse macht. Precies dat gebeurt nu weer. Het is een versnelling van een ontwikkeling die toch al gaande was."

Rob de Wijk: 'We worden afhankelijker van China na coronacrisis'

Revolutie

Volgens De Wijk zullen we straks ook niet dichter bij huis gaan produceren, zoals sommige lijken te hopen: "Er komt een hightech-revolutie aan - met 5G, 3D-printing, autonoom- en elektrisch rijden, internet of things: die gaat de wereld totaal veranderen. En China loopt daarin voorop."

De wereldhandel met China wordt daardoor juist groter, verwacht De Wijk. "Je bent zó afhankelijk wat er in het buitenland wordt geproduceerd, ook aan grondstoffen. Als je dat niet meer wilt gaan gebruiken, snijd je jezelf in de vingers."

Wel kan het volgens De Wijk zijn dat er een discussie ontstaat over de productie van medicijnen, waarvan nu zo’n 80 procent in China wordt geproduceerd. "Maar verder is de markt te verweven geraakt. Het is ondoenlijk om dat uit elkaar te rafelen. Je kunt het hooguit zeggen bij iets als medicijnen: de productie daarvan willen we terughalen."

Autocratie maatgevend

De groeiende macht van China gaat volgens De Wijk verder dan economie alleen. "De wereld wordt minder democratisch", stelt De Wijk. "We komen terecht in een wereld waarin China in toenemende mate de baas is. Ook het politieke systeem - autocratie - wordt daarin maatgevend."

Bijkomend probleem voor Europa is de onderlinge verdeeldheid, zegt De Wijk. "In 2000 is besloten om van Europa de meest concurrerende en innovatieve economie van de wereld te maken. Daar is niet veel van terecht gekomen. Dat komt doordat het primaat niet in Brussel ligt, maar bij de hoofdsteden."

Europa wordt bovendien van drie kanten 'bedreigd': "De drie leiders - Trump, Xi Jinping en Poetin - willen stuk voor stuk de macht van de EU verslappen. Dat zou moeten leiden tot een debat binnen de EU, maar daar heb je ook nog onenigheid onderling, bijvoorbeeld nu over de steun voor Italië en Spanje. Ik geef het je te doen."

Lichtpuntjes?

Zijn er ook nog lichtpuntjes? "Als je ziet dat virus nog twee jaar duurt voor onder controle is, maanden maatregelen, dan word ik daar niet vrolijk van."

"Het land dat als eerste een vaccin weet uit te brengen en dat weet te verspreiden over de hele wereld, dat kan een game changer zijn. Dat betekent dat de boel echt omslaat. Als Amerika dat is, zijn Trump zijn stommiteiten snel vergeten."

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie