Binnenland

Leger biedt probleemjongeren een tweede kans: 'Het zijn vaak goede soldaten, maar hebben nooit een kans gehad'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leger biedt probleemjongeren een tweede kans: 'Het zijn vaak goede soldaten, maar hebben nooit een kans gehad'

De afgelopen vijf jaar deed de landmacht een experiment: jongeren met een strafblad kregen de kans een opleiding te volgen in het leger om zo hun leven weer op de rit te krijgen. In De Nieuws BV vertelt oud-commandant en initiatiefnemer Mart de Kruif over het succes van het experiment.

In 2013 kwam oud-commandant Mart de Kruif met het idee om jongeren met een strafblad deel te laten nemen aan de militaire opleiding. In 2016 was het zover, vier gemeentes, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Almere droegen elk tien jongeren aan die deelnamen aan de opleiding. De achtergrond van de deelnemers bleef anoniem en ze namen plaats tussen de reguliere studenten. Niet iedereen met een strafblad was welkom. Zware delicten zoals zeden- en ernstige geweldsmisdrijven met wapens worden niet getolereerd.

Een nieuwe kans

De jongeren werden door de vier gemeenten geselecteerd. Er werd gekeken naar hun mentale toestand en of ze het fysiek aankonden. Daarna namen ze aan de opleiding en werden ze op afstand begeleid. Bijna niemand wist dat zij een rugzakje hadden, zo kregen zij een eerlijke kans. "Drie op de vier jongeren kunnen we na 2,5 jaar een verklaring van geen bezwaar aanbieden. Het zijn vaak goede soldaten, maar ze hebben nooit een kans gehad", zegt De Kruif.

Structuur en houvast bieden is belangrijk voor deze jongeren, denkt De Kruif. "Jongeren ontwikkelen zichzelf en dat zet aan tot denken dit vaker in te zetten in de maatschappij. Een beetje vorming, aandacht en soms streng zijn, dat werkt gewoon. Ongeveer een kwart van de jongeren die het traject afronden blijft. "Het hoeft niet, dit is geen traject om tekorten bij het leger op te vullen." De les voor het leger is volgens De Kruif: "Denk in kansen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie