Buitenland
NOS

'Tanja Nijmeijer uit Colombiaanse rebellengroep FARC gestapt'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tanja Nijmeijer uit Colombiaanse rebellengroep FARC gestapt'

Tanja Nijmeijer is volgens Colombiaanse media uit de voormalige guerrillagroep FARC gestapt. Ze zou hebben gezegd dat ze niet meer bij de beweging past.

Tanja Nijmeijer verlaat de FARC

De Nederlandse vrouw sloot zich op 24-jarige leeftijd na haar studie aan bij de Colombiaanse strijdgroep. Aan haar voormalige strijdmakkers heeft ze naar verluidt laten weten dat ze zeker is van haar vertrek. "De partij is gemuteerd tot iets dat ik misschien nooit meer zal begrijpen."

Ook zou ze hebben gezegd: "Wanneer je jaren ergens bij zit zonder je goed te voelen bij wat er wordt besloten, besproken of gepland, dan is het tijd om te vertrekken voor je een obstakel wordt."

Vredespact

De FARC was een ultralinkse rebellengroep in Colombia, die decennialang terreur zaaide in het land. De groep verdiende geld met drugsproductie en ontvoeringen. In 2016 kwam er een vredespact tussen de beweging en de Colombiaanse regering. Het jaar daarop legde de groep de wapens neer en werd het een legale politieke partij.

Nijmeijer had een prominente rol als onderhandelaar bij het akkoord tussen Colombia en de guerrillabeweging. In de Verenigde Staten is ze aangeklaagd voor terrorisme. Ook Interpol vaardigde een arrestatiebevel tegen haar uit.

Ster advertentie
Ster advertentie