Naar homepage
Buitenland

Cambodjaanse homo's in traditionele dans
VPRO

foto: Kris Janssensfoto: Kris Janssens
  1. Nieuwschevron right
  2. Cambodjaanse homo's in traditionele dans

De Cambodjaanse choreograaf Prumsodun werkt met zes homoseksuele mannen aan de Apsara dans. Hij heeft de traditionele danseressen vervangen door deze dansers. "Ik wil niet zomaar het verleden imiteren. Ik wil het verleden meenemen en vertrekken van mijn huidige realiteit. Als homo en als jonge Cambodjaanse Amerikaan. Om een hoogstaande kunstvorm naar een nieuw niveau tillen." Correspondent Kris Janssens maakte voor Bureau Buitenland een reportage.

Homoseksualiteit ligt moeilijk in Cambodja. Het wordt geassocieerd met prostitutie en drugsmilieu. Cambodja heeft een rijke culturele geschiedenis die eeuwen teruggaat tot het tijdperk van de zogenaamde ‘Khmer’ of ‘Khmaai’.

De bekende tempels van Angkor Wat zijn een herinnering aan die bloeiperiode. Helaas ging veel kunst verloren tijdens de genocide die de communistische Rode Khmer pleegden. De Cambodjaanse choreograaf Prumsodun wil de traditie niet verloren laten gaan en heeft de klassieke dans in ere hersteld.

"Op school werd eerst op mij neergekeken omdat ik deze dans doe", vertelt een van de dansers. “Ze noemden me ‘homo’. Ondertussen is mijn danstechniek verbeterd en wordt er niet meer op mij neergekeken."

Foto: Kris Janssens

De 32-jarige Prumsodun woont sinds 2014 in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Hij is kind van Cambodjaanse vluchtelingen die in de jaren zeventig naar de Verenigde Staten vluchtten. ‘We vragen aandacht voor de LGBTQ-gemeenschap binnen deze traditie, die de hoogste vorm van identiteit en schoonheid is in Cambodja.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie