Naar homepage
Buitenland

Isräel mag Amerikaanse mensenrechten-topman uitzetten van hooggerechtshof
NTRNOS

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Isräel mag Amerikaanse mensenrechten-topman uitzetten van hooggerechtshof

Israël mag de regionale directeur van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) het land uitzetten, heeft het hooggerechtshof vandaag bepaald. De topman van de Israëlisch-Palestijnse afdeling, Omar Shakir, steunt volgens Israël een internationale beweging die de staat Israël wil boycotten vanwege de behandeling van de Palestijnen.

Dat zou blijken uit uitspraken van Shakir op sociale media. In 2016 kreeg hij de leiding over de afdeling van HRW in Israël en de Palestijnse gebieden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Critici het zwijgen opleggen

Shakir, een Amerikaan van Iraakse afkomst, zegt dat Israël erop uit is om mensenrechtenactivisten het zwijgen op te leggen. Het land schaart zich daarmee in het rijtje met Iran, Noord-Korea en Egypte, waar onderzoek naar schending van mensenrechten ook niet wordt toegestaan, aldus Shakir.

De Israëlische minister Deri van Binnenlandse Zaken zei gelukkig te zijn met de gerechtelijke beslissing. "Iedereen die tegen dit land is, moet weten dat we niet zullen toestaan dat hij of zij hier werkt of woont", zei Deri van wie vorig jaar het initiatief tot uitzetting van Shakir afkomstig was.

Vervanger is welkom

Een collega-minister wees erop dat Israël jaarlijks honderden visa verstrekt aan mensenrechtenactivisten en dat HRW een vervanger voor Shakir mag sturen.

De Europese Unie riep Israël eerder op de beslissing tot uitzetting van Shakir terug te draaien. Als de regering de uitzetting doorzet, moet Shakir binnen 20 dagen het land verlaten.

Ster advertentie
Ster advertentie