Buitenland
VPRO

Mysterieuze 'Muur van Schande' verpest het strand in Algerijnse badplaats

foto: Oran Villefoto: Oran Ville
  1. Nieuwschevron right
  2. Mysterieuze 'Muur van Schande' verpest het strand in Algerijnse badplaats

Niet langer kunnen de bewoners van de populaire Algerijnse badplaats Ain el Turk genieten van hun weidse uitzicht over zee. Want in februari begonnen bouwvakkers opeens met de bouw van een bijna drie meter hoge muur voor het strand. Dat leidde tot groot protest, want waarom staat die muur daar eigenlijk?

VPRO BB Uitgelicht

“Breek alsjeblieft deze Muur van Schande weer af!”, smeekt een Algerijnse man in een emotionele video die rondgaat op sociale media. Het mooie zeezicht, waar de lokale bewoners zo trots op zijn, is nu volledig geblokkeerd door de muur. Ze doopten de muur om tot ‘Muur van Schande’. “We hadden de natuur om ons hoofd leeg te maken, maar zelfs dat wordt ons ontnomen!”, vertelt een andere bewoner.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet zeker waarom

“Het gekke is dat deze buurtbewoners niet zeker weten waarom die muur gebouwd is”, zegt journalist Abdou Bouzerda. “En de overheid zwijgt in alle toonaarden.” Maar er wordt natuurlijk wel gespeculeerd waarom die grote betonnen panelen daar opeens zijn neergezet, “De Algerijnse krant El Watan vermoedt dat het gaat om een maatregel om jonge mensen tegen te houden, die vanaf hier regelmatig de gevaarlijke oversteek wagen naar het zuiden van Spanje. In deze muur zitten maar kleine deurtjes, niet groot genoeg om een bootje het strand op te krijgen.”

Steeds vaker riskeren jongen Algerijnen een gevaarlijk boottocht naar Spanje om uit de armoede in hun land te ontsnappen. Maar het is maar de vraag of dit daartegen zal helpen. Hoe moeilijker het wordt om hier met de boot te vertrekken, hoe meer risico mensen zullen nemen om vanaf andere, meer afgelegen plekken te vertrekken is de vrees.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie