Buitenland
NOS

Is Turkije klaar voor de verkiezingen? 'Veel woede in het hele land'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is Turkije klaar voor de verkiezingen? 'Veel woede in het hele land'

Drie maanden na de aardbevingen gaat Turkije naar de stembus. Zondag wordt er een nieuwe president gekozen. Ondertussen in de hard getroffen gebieden wonen mensen nog in tenten of bij familie elders in het land. Zo is het in Hatay nog maar de vraag of mensen wel kúnnen gaan stemmen, ziet correspondent Mitra Nazar.

NOS Radio 1 Journaal

"Ik durf best wel te zeggen dat er in het hele land veel woede is over hoe het allemaal is gegaan na de aardbevingen en hoe het zover heeft kunnen komen", zegt Nazar. "Het gaat vooral over de trage respons van hulpdiensten in de eerste cruciale dagen na de ramp, maar ook over de corruptie in de bouwsector."

Angst voor machtswisseling

"De vraag is of de mensen die boos zijn ook de mensen zijn die op Erdogan stemmen", stelt Nazar. "De boosheid horen we vooral bij mensen die al kritisch waren op deze regering en op de oppositie zouden stemmen."

"Op andere plekken horen we mensen toch anders spreken, daar wordt gezegd dat de aardbevingen een act of nature waren waar Erdogan niks aan kon doen. Daar is dan weer veel angst voor een machtswisseling", weet Nazar.

Zwakke economie

"Een ander thema deze verkiezingen is de slechte staat van de economie. Dat voelt iedereen. Daarop is Erdogans populariteit echt afgenomen de afgelopen jaren. Dat zou hem wel eens de kop kunnen kosten dit weekend", aldus Nazar. "Bovendien staat de oppositie sterker dan ooit, omdat een heleboel oppositiepartijen zich scharen achter één kandidaat."

Luister de podcast van Mitra Nazar over Erdogan en de verkiezingen:

Erdogan: de naschok

Erdogan: de naschok

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie