Naar homepage
Buitenland

Oorlogstaal in conflict over Middellandse Zee steeds luider
VPRO

foto: Louisa Gouliamaki / AFPfoto: Louisa Gouliamaki / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oorlogstaal in conflict over Middellandse Zee steeds luider

Wie de Turkse media in de gaten houdt, zou bijna denken dat een oorlog met Griekenland op het punt van beginnen staat. De oorlogstaal wordt steeds luider rondom het conflict met het buurland om gasvelden in de Middellandse Zee.

Al decennia kibbelen de twee landen over de territoriale wateren. Toch is het nu anders. "De huidige situatie doet erg denken aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog," stelt Midden-Oostendeskundige Koert Debeuf van het Tahrir Institute of Middle East Policy in Bureau Buitenland.

Turkije legt een claim op de Griekse wateren, maar hoe terecht is dat? "De territoriale wateren van de Middellandse Zee zijn verdeeld onder alle aangrenzende landen, dit is gegaan volgens maritieme verdragen. Toch maakt Turkije, ondanks haar enorme kustlijn, maar weinig aanspraak op de vele gasvelden in het zeegebied. Piepkleine Griekse eilandjes voor de Turkse kust gooien roet in het eten."

Heeft provocerend Turkije een punt?

"Onterecht", vindt Ankara, maar daar geeft Griekenland weinig gehoor aan. Turkije is uit op herverdeling van de grenzen in het gebied, "best een redelijk voorstel", vindt Debeuf. Maar de agressieve Turkse diplomatie lijkt het conflict nu juist op de spits te drijven.

Grote geopolitieke belangen rondom de Middellandse Zee prikkelen de interesse van Europese grootmachten en ook Arabische staten mengen zich in het conflict vanwege hun rivaliteit tot Turkije. Zowel Turkije als Griekenland vinden hun bondgenoten en langzaam ontstaan er twee kampen: zij die pleiten voor het herverdelen van de territoriale wateren, en zijn die vasthouden aan de status quo. President Erdoğan hekelde "koloniaal" Frankrijk om haar steun aan Griekenland, terwijl Spanje en Malta openstaan voor het Turkse voorstel.

En dat kan gevaarlijk zijn volgens Debeuf: als Europa haar eenheid verliest kan dat ernstige gevolgen hebben, net zoals in 1914.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie