Buitenland
NOS

Nederlandse drugshandelaar van Calikartel opgepakt in Spanje

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse drugshandelaar van Calikartel opgepakt in Spanje

De Spaanse politie heeft een Nederlandse drugshandelaar aangehouden die werkte voor het Colombiaanse Calikartel. Volgens de Spaanse autoriteiten heeft de Nederlander een Colombiaanse afkomst en vertegenwoordigde hij het beruchte kartel in Europa, in het bijzonder in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

"We hadden begrepen dat het Calikartel ontmanteld was. Alle hoofdmannen zitten vast in Colombia. Het is goed om te beseffen dat het kartel dus nog steeds actief is, maar dan nu in Nederland en Spanje," zegt criminoloog en Latijns-Amerika expert Ernesto Rodriguez Amari in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

De man is in de kustprovincie Málaga aangehouden met hulp van de Nederlandse politie. Hij wordt verdacht van het op grote schaal witwassen van geld, waaronder 6 miljoen euro aan cryptovaluta. Zijn identiteit is niet bekendgemaakt.

Het Spaanse politieonderzoek begon in 2018 toen duidelijk werd dat in de provincie Málaga een criminele groep actief was die internationaal handelde. De Nederlander was volgens de Spaanse autoriteiten onder druk van de Nederlandse politie naar Marbella gevlucht. Daar woonde hij in een luxe huis. Ook had hij een woning in Delft.

Bij zijn arrestatie zijn onder andere drie auto's, dure horloges, 85.000 euro aan contant geld, creditcards, computers en mobieltjes in beslag genomen. Ook in Nederland legde de politie onder andere beslag op 170.000 dollar aan aan cryptogeld.

calikartel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie