Buitenland

Oleksander woont in Nederland, zijn familie in de Donbas: 'Democratie en vrijheid moet winnen'

foto: UAFfoto: UAF
  1. Nieuwschevron right
  2. Oleksander woont in Nederland, zijn familie in de Donbas: 'Democratie en vrijheid moet winnen'

De Slag om de Donbas is begonnen. Dat zorgt voor nieuwe zorgen voor Oekraïners in Nederland. Bijvoorbeeld bij Oleksander Pryshchepa, die in 2016 naar Nederland kwam. Zijn familie is nog in Oekraïne. Sterker nog: zijn vader, broer en zwager zitten in het leger. Hij vertelt zijn verhaal in Nieuws en co.

Veel contact

Oleksander heeft veel contact met zijn familie, vertelt hij in de uitzending. "Ik weet waar ze zijn momenteel. Ik kan contact met ze krijgen, dus ik hoor elke dag hoe het met ze gaat. Dat is fijn, maar ook zwaar en moeilijk. Hier is geen oorlog, het is hier gewoon mooi weer, geen raketten boven ons hoofd. Dat is een gek idee."

Zijn mannelijke familieleden vechten voor het Oekraïense leger. "Alle mannen zijn nu in de oorlog, alle vrouwen, kinderen en oude mensen zijn nu in de schuilkelders." Het is een dubbel gevoel om in Nederland te zitten, vertelt hij. Zo heeft hij vandaag nog een examen gemaakt voor zijn studie. "Het lukt een beetje, maar toch vind best ingewikkeld om me te concentreren. Ik probeer er maar het beste van te maken."

Vrijheid en democratie

In september 2016 heeft Oleksander asiel aangevraagd in Nederland. "Het was voor mij niet meer veilig was, vanwege mijn seksuele geaardheid, ik ben namelijk homoseksueel. Ik heb toen de oorlog begon voorgesteld om mijn familie ook naar Nederland te halen, maar mijn moeder en schoonzus willen in Oekraïne blijven. Alles achterlaten is voor hun een moeilijke beslissing."

Oleksander heeft hoop dat Oekraïne de oorlog wint. "We zullen vechten tot het laatste druppeltje bloed, democratie en vrijheid moet winnen. Oekraïne zal zeker die verschrikkelijke en onverwachte oorlog winnen. Ik heb een goed gevoel dat het goed zal komen."

'Vrijheid en democratie moet winnen'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie