Buitenland
KRO-NCRV

Beatrice de Graaf over praten met de Taliban: 'Volkomen naïef'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Beatrice de Graaf over praten met de Taliban: 'Volkomen naïef'

Zonder veel weerstand hebben de Taliban de Afghaanse hoofdstad Kabul ingenomen. In Spraakmakers vroegen we ons af of het Westen met de Taliban in gesprek moet, maar volgens terrorisme-expert Beatrice de Graaf is dat een illusie. "Het idee dat 'we' nu even tegen de Taliban kunnen zeggen wat er moet gebeuren, is volkomen naïef."

Video niet beschikbaar

Volgens De Graaf is het de afgelopen twintig jaar niet goed gelukt om één Westers beleid te voeren. "Eén van de redenen dat het nu helemaal mis is gegaan, is dat het Westen nooit met één mond heeft gepraat als het om Afghanistan gaat."

Volgens haar wijst nu iedereen naar Amerika, maar volgens haar moet Europa ook naar zichzelf kijken. "Waarom heeft Europa dit niet overgenomen? Het ging maar om drieduizend soldaten."

'Wie is het Westen?'

Daarbij vraagt ze zich meteen af wie ‘het Westen' dan is. "Is dat Amerika of Europa of zijn dat individuele Westerse landen? Wie moeten er dan met de Taliban gaan praten?

Volgens de terrorisme-expert moeten de Westerse landen het eerst onderling eens zijn wat ze willen met het land, vóór ze met de Taliban gaan zitten. "Wat is je strategie? Iedereen heeft snel een mening of een idee klaar, maar een strategie is meer dan dat. Het is de bereidheid om voor langere termijn te investeren en daarbij te blijven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Donkere tijden

Volgens de Afghaans-Nederlandse Weis Mateen - die vorige week terugkwam uit Kabul - zal de overname van de Taliban betekenen dat ze teruggaan naar 'donkere tijden' in het land. "Vrouwen moeten weer in boerka’s en onder begeleiding van een man over straat. Ze kunnen niet zomaar meer naar school of de universiteit."

Toen vorige week de Taliban aan de poorten van Kabul stonden, probeerde hij met man en macht zijn vrouw naar Nederland te krijgen. Zonder resultaat. "Ik heb die baan, ik heb de papieren, laat haar in veiligheid hierheen komen."

China en Rusland

Volgens Defensie-expert Dick Zandee zou het Westen gezamenlijk met Rusland en China moeten optrekken in gesprekken met de Taliban. "Het gedeelde belang is om te voorkomen dat Afghanistan opnieuw een broedplaats wordt voor terrorisme."

Terrorisme

Volgens De Graaf is de Westerse coalitie 21 jaar geleden naar Afghanistan gegaan om terrorisme te bestrijden. Dat de Taliban zo snel na het vertrek van de Westerse troepen konden terugkomen, is een enorme boost voor Al Qaida.

Volgens de terrorisme-expert van de Universiteit van Utrecht zal er erg snel moeten worden nagedacht over een contra-terroristische strategie. "De VS denken hierover na, maar heeft Europa hier al plannen voor? En hoe gaat Turkije hiermee om. Praat Europa hier met Turkije over? Want de vluchtelingen komen natuurlijk weer in dat land terecht."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Stand.nl: Het Westen moet zo snel mogelijk met de Taliban om de tafel

Ster advertentie
Ster advertentie