Naar homepage
Buitenland

Van kantoortuin naar de Aziatische steppe
VPRO

foto: Thijs Broekkampfoto: Thijs Broekkamp
  1. Nieuwschevron right
  2. Van kantoortuin naar de Aziatische steppe

Hij was zijn kantoorbaan in het toerisme zat en besloot als fotojournalist naar Centraal Azië te gaan. De afgelopen jaren bezocht Thijs Broekkamp (26) Afghanistan, Kirgizië, Tadzjikistan, Kazachstan, Oezbekistan en Noord-Irak.

In die landen mogen oorlogen heersen en dictators aan de macht zijn, er worden vooral ook vriendschappen gesloten, broden verkocht en borrels gedronken. In Bureau Buitenland vertelt hij over zijn reizen waarmee hij het dagelijks leven in die landen wil laten zien.

"Ik had van tevoren echt geen idee van de landen waar ik naartoe ging. Ik dacht: het klink grijs en Sovjet-achtig. Bij Afghanistan dacht ik dat het alleen maar in de fik staat", vertelt Broekkamp. "Maar dat was juist waarom ik erheen wilde."

Bijzondere vriendschappen

Die vooroordelen bleken ook niet terecht. "Van een afstand zie je in Afghanistan en Irak zoveel chaos en ellende. Maar de mensen zijn enorm gastvrij en vriendelijk. Dat was heel inspirerend." In Tadzjikistan - een van de armste landen in het gebied en al 30 jaar bestuurd door een dictator - bouwde Broekkamp zelfs een hechte vriendschap op.

"De mensen die ik heb ontmoet waren heel erg gericht op menselijkheid. Ze vinden dat iedereen met elkaar als gelijke moet omgaan en dat iedereen op aarde elkaar moet helpen. Dat spreekt me heel erg aan."

Tapijthandelaar Afghanistan. Fotograaf: Thijs Broekkamp

Een Peshmarga (strijdkracht van Iraaks-Koerdistan). Fotograaf: Thijs Broekkamp

Problemen onderweg

Dat betekent niet dat het altijd simpel was om rond te reizen. "Ik was op sommige plekken echt een bezienswaardigheid. Dan viel een vol restaurant stil als ik naar binnen stapte", aldus Broekkamp. "En toen ik aankwam in Kaboel en alle militairen en wegversperringen op straat zag, dacht ik wel: wat doe ik hier?"

Toch wil hij zo snel mogelijk terug naar het gebied. "Ik had in augustus een reis gepland naar Afghanistan en Tadzjikistan, maar dat gaat helaas door corona niet door. Het gaat daar nu ook niet goed. De regering in Tadzjikistan heeft maandenlang gewoon ontkend dat er een probleem is."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie