Seks vanaf je 14e is in China heel gewoon. Of toch niet?
- Nieuws
- Seks vanaf je 14e is in China heel gewoon. Of toch niet?
In China is een jonge vrouw onder het pseudoniem Xingxing, al dagenlang hét gesprek van de dag. Haar verhaal, waarin zij een prominente Chinese jurist beschuldigt van seksueel misbruik, zorgt in China voor een stroom van woede en verontwaardiging. Waarom krijgt juist deze zaak zoveel aandacht?
Manya Koetse, Chinadeskundige en sinoloog vertelt over de zaak in Bureau Buitenland.
Misbruikzaak leidt tot ophef in China
De zaak en aanklacht
Het nieuws over deze zaak is echt geëxplodeerd, vertelt Koetse. "Dat komt doordat er een heel groot artikel gepubliceerd is vorige week. Seksueel misbruik wordt in China vaak niet serieus genomen. Jongeren in China zijn voor de wet al vanaf hun 14e levensjaar seksueel meerderjarig."
In het artikel staat het verhaal van het meisje dat 'Xingxing' als pseudoniem gebruikt, centraal. "Zij ging inwonen bij een soort voogd, bij Bao Yuming, een topjurist. En nu zegt ze dat ze van haar 14e tot 18e door hem misbruikt is."
Bao Yuming is jurist, hij is slim en dus zegt hij dat er instemming was. Volgens de wet kan dat ook, instemming vanaf je dat je 14 jaar oud bent. "Dat is de reden dat hem eigenlijk niks gemaakt kan worden door de autoriteiten."
Geen voorlichting voor de jeugd
Jongeren in China worden niet genoeg beschermd, vertelt Koetse. "Omdat de leeftijd van seksuele meerderjarigheid zo laag ligt, en jongeren tegelijkertijd niet genoeg seksuele voorlichting krijgen, zijn ze kwetsbaar."
Bovendien is seks echt een taboe in China. "Ouders schamen zich ook voor voorlichtingsboekjes, bijvoorbeeld." Het is daarom logisch dat dit meisje, Xingxing, geen flauw idee had wat haar overkwam. "Ze heeft van een dokter moeten horen dat ze verkracht was omdat ze helemaal niet wist hoe seks werkt."
Een verandering op komst?
Deze zaak is nu enorm veel onder de aandacht in China. "Bepaalde hashtags rondom dit onderwerp zijn meer dan 1 miljard zijn bekeken, dat is ook voor Chinese begrippen heel veel", aldus Koetse.
"We zien vaak in China dat kleinere zaken worden gebruikt om iets veel groters aan te kaarten. Mensen vinden het moeilijk vinden om ‘gewoon’ kritiek te uiten op de overheid als ze het ergens niet mee eens zijn. Daarom grijpen ze dit soort verhalen aan om hun boosheid en kritiek te uiten."
'Xinxing als symbool'
Het verhaal van Xingxing leidt ook nu al tot meer verhalen, vertelt Koetse: "Andere meisjes gaan hun eigen verhaal met betrekking tot seksueel misbruik delen, zo laten ze zien dat er iets veel groters mis is."
"De zaak van Xingxing staat symbool voor de laffe aanpak van autoriteiten op het gebied van seksueel misbruik. Het gaat niet om vrouwenrechten, maar om mensenrechten. Want er klopt nu gewoon echt iets niet in de Chinese wet, in de voorlichting en in de cultuur."
Meer verhalen over en uit het buitenland?
In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.