Buitenland
NOS

Vredesakkoord in Congo: 'Hoopvol moet je zijn, maar waarom zou dit werken?'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vredesakkoord in Congo: 'Hoopvol moet je zijn, maar waarom zou dit werken?'

Na ruim 30 jaar conflict hebben Congo en buurland Rwanda een vredesakkoord ondertekend. Het moet een einde maken aan het geweld in Oost-Congo, waar eerder dit jaar het geweld weer oplaaide. Of het geweld ook stopt is nog de vraag omdat een van de strijdende partijen - M23 - niet aan tafel zat. De oorlog heeft door de jaren tot meer dan 6 miljoen doden geleid.

Mpanzu Bamenga is Tweede Kamerlid voor D66. Hij is geboren in Congo maar vluchtte op 8-jarige leeftijd naar Nederland. Hij noemt het akkoord een stap in de goede richting, vertelde hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Mensen zien het enerzijds als hoopvolle stap, maar anderzijds leven er veel vragen of het stand houdt. Dat is ook begrijpelijk, want er zijn al veel akkoorden geweest die niet bij konden dragen aan een duurzame oplossing, waarom zou dit dan wel tot duurzame vrede leiden?"

Hij pleit dan ook voor hulp van buitenaf voor Congo. "De internationale gemeenschap moet ingrijpen om een duurzame oplossing te bewerkstelligen, zodat de burgers eindelijk vrede kennen", zegt hij.

Eerste stap

Bamenga ziet de afspraken dan ook als eerste stap. "Natuurlijk is het akkoord een stap in de goede richting, en hoopvol moet je altijd zijn, maar ook dit akkoord is niet uitvoerig besproken, niet alle partijen zaten aan tafel en is niet compleet, zo zijn er geen afspraken gemaakt over gerechtigheid en gepleegde oorlogsmisdaden."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie