Buitenland
BNNVARA

Gaat Hongkong het redden?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat Hongkong het redden?

Naast de politieke instabiliteit grijpt nu ook het corona-virus in Hongkong om zich heen. Dit zorgt voor een onzeker leven in de metropool. Hoe leefbaar is Hongkong nog? Dat bespreken Kathleen Ferrier, Hongkong-kenner en voormalig bewoner en Choy Yiu, die in Hongkong woont en werkt, in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Choy Yiu werkt en woont sinds drie jaar in Hongkong en beschrijft de sfeer in de stad: "Het is echt een soort tweede ramp die over de mensen heen aan het waaien is. Mensen zijn echt heel erg bang. Nog meer dan bij de protesten zou ik zeggen, omdat het nu echt om gezondheid en veiligheid gaat."

Economie krijgt het zwaar te verduren

Yiu: "Het is heel erg raar. Het was in Hongkong altijd ontzettend druk op staat en nu is alles gewoon helemaal leeg, de restaurants en de winkels." Ook Kathleen Ferrier zegt dat het een hele andere stad is dan hoe zij hem kende. Daarbij geeft Choy aan dat het vervelend is dat de scholen nog zo lang dicht zullen blijven.

De economie krijgt het zwaar te verduren en daarom neemt de overheid van Hongkong een aantal maatregelen om dit te bevorderen. "Iedere Hongkong resident van 18 jaar of ouder krijgt een bedrag van 10.000 Hongkong-dollar. Dat komt neer om 1180 euro", legt Ferrier uit.

Huur moet naar beneden

Ferrier: "Ook is er een bedrag om de restaurants financieel te stimuleren. Maar ook de waterkosten en elektriciteitskosten worden verlaagd en bedrijven hoeven geen winstbelasting te betalen. Maar het kernpunt is dat de huren naar beneden zouden moeten gaan. En of dat gaat gebeuren, dat valt nog te bezien."

De internationale handel wordt enorm aangepakt door het coronavirus. "We zien hoe afhankelijk we hier in dit deel van de wereld zijn van wat er in China gebeurt en wat daar geproduceerd wordt. Daarom zie je dus de noodzaak, ook in andere landen maar dit geldt ook zeker voor Hongkong om de lokale economie te gaan stimuleren. Om die weer op gang te krijgen."

Protesten zullen weer opvlammen

Daarbij voorspelt Kathleen Ferrier dat de protesten nog niet voorbij zijn: "Onder de oppervlakte broeit het ongenoegen met de eigen Hongkongse regering. De leider, Carrie Lam, luistert niet naar wat er speelt en krijgt nu ook kritiek op de manier waarop de uitbraak van dit virus is aangepakt. Dus de protesten zullen ongetwijfeld weer opvlammen."

Yiu vertelt dat er mensen zijn die weg gaan, maar dat er ook juist veel mensen zijn die blijven: "Er zijn een aantal groepen die weggaan, de hoger betaalde expats, omdat die het toch meer voor het kiezen hebben en toch al door heel Aziƫ, of zelfs de hele wereld aan het reizen zijn. Die zullen waarschijnlijk ergens anders voor kiezen. Maar er is ook een hele grote middengroep die gelooft dat het wel weer gaat opkrabbelen."

Onzekere periode voor HongKong

Ook Ferrier herkent dit: "Ik heb heel veel vrienden in Hongkong die zeggen dit is mijn stad. Ik ga niet weg en kijk eens hoe veerkrachtig deze stad is."

Ferrier denkt wel dat er "een zeer onzekere periode voor de prachtige stad Hongkong aanbreekt" als er niet naar de protesterende mensen wordt geluisterd.

Hoe leefbaar is Hongkong?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie