Buitenland
NOS

Prodemocratische Jimmy Lai kan levenslang krijgen in Hongkong

foto: AP
  1. Nieuwschevron right
  2. Prodemocratische Jimmy Lai kan levenslang krijgen in Hongkong

In een alarmerend proces in Hongkong staat Jimmy Lai, een prominent figuur in de strijd voor democratie, mogelijk voor een levenslange gevangenisstraf. De aanklacht draait om vermeende samenwerking met buitenlandse machten, wat leidt tot heftige internationale kritiek en vraagtekens over de eerlijkheid van het proces.

Verslaggever Garrie van Pinxteren, rapporterend vanuit Peking, verduidelijkt de beschuldigingen tegen Lai. "De aanklacht van samenwerking met buitenlandse machten, volgens de Nationale Veiligheidswet, is vaag en kan variëren. In het geval van Lai draait het vermoedelijk om zijn steun aan sancties tegen de autoriteiten in Hongkong en zijn pleidooi voor internationale aandacht voor de situatie daar, wat door sommigen wordt gezien als een bedreiging voor de regering." Bij het bekijken van Lai's populariteit in Hongkong, wijst Van Pinxteren op de tweeslachtigheid: "Tijdens de sluiting van zijn krant Apple Daily was er massale steun, maar openlijke steun aan Lai is momenteel riskant. De media, zoals de door de staat gecontroleerde South China Morning Post, schilderen Lai af als een crimineel. Dit beïnvloedt de publieke opinie, vooral nu onafhankelijke media steeds zeldzamer worden."

Grote gevolgen voor de politieke situatie in Hongkong

Er zijn ernstige twijfels over de rechtvaardigheid van het proces. "Zowel Britse als Amerikaanse functionarissen hebben hun bezorgdheid geuit over de rechtszaak en het gebrek aan onafhankelijkheid van de rechterlijke macht," legt Van Pinxteren uit. "Het ontbreken van een jury, de benoeming van rechters door de Hongkongse overheid en de beperkte toegang van Lai tot juridische vertegenwoordiging doen vermoeden dat de uitkomst al is bepaald, vergelijkbaar met processen in China waar bijna iedereen schuldig wordt bevonden."

Als de veroordeling plaatsvindt, kan Lai een levenslange gevangenisstraf verwachten. "Het proces zal ongeveer 80 dagen duren en heeft grote gevolgen voor de politieke situatie in Hongkong en de wereldwijde perceptie van de rechtsgang aldaar," benadrukt Van Pinxteren.

Jimmy Lai

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie