Naar homepage
Buitenland

Sanne Derks zegde haar baan in het onderwijs op en werd prijswinnend fotograaf
VPRO

foto: Sanne Derksfoto: Sanne Derks
  1. Nieuwschevron right
  2. Sanne Derks zegde haar baan in het onderwijs op en werd prijswinnend fotograaf

Als de toen 20-jarige Sanne Derks, twintig jaar geleden, voor het eerst een verre reis maakt naar Guatemala, ontstaat een onvoorwaardelijke liefde voor Latijns-Amerika. Maar het duurt nog tenminste 15 jaar voordat ze haar ándere liefde ontdekt: verhalen vertellen door middel van beeld. Ze zegt haar baan in het onderwijs op en trekt de wereld over.

Inmiddels zijn landen als Bolivia en Cuba als een tweede thuis voor haar en werkt zij als fotojournalist en antropoloog aan verschillende projecten, waarmee ze meerdere prijzen heeft gewonnen. In Bureau Buitenland vertelt zij over haar liefde voor Latijns-Amerika, haar reizen en haar foto’s.

Cuba

"Sinds 2014 kom ik elk jaar in Cuba", vertelt Derks. "De mensen zijn heel makkelijk en warm, ze zijn behulpzaam en willen je altijd meenemen. Maar het is natuurlijk wel een totaal ander regime dan de rest van de wereld." In Cuba maakte Derks de afgelopen jaren de fotoserie Manifesto del Agua, over de schaarste van schoon drinkwater in het land, hiermee won ze de derde prijs van de Zilveren Camera. Derks: "De kracht van dit project is dat het niet alleen over water gaat, maar ook over dat complexe communistische systeem. De impact hiervan op het dagelijkse leven van Cubanen is gigantisch."

Emission Zero

Voor haar meest recente onderzoek richtte Derks zich voor een keer níet op Latijns-Amerika, maar zocht ze het dichter bij huis. "Het project gaat erover dat de Europese politiek achterblijft op de realiteit, als het gaat om klimaatverandering." Ze sprak met burgers uit verschillende landen in Europa die zelf initiatieven zijn gestart om actie te ondernemen. Een van hen is Blythe, uit het Verenigd Koninkrijk, die besloot in geboortestaking te gaan. Derks: "Een ingrijpende beslissing, maar voor Blythe was het heel logisch: het is zo slecht gesteld met het klimaat, er moet nú iets veranderen."

De foto's van het project Manifesto del Agua zijn nu te zien in het Limburgs Museum en vanaf eind augustus op het Visa pour l'image festival in Frankrijk.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie