Buitenland
VPRO

Hoe de coronacrisis in Oekraïne de armen nóg armer maakt

foto: Volodymyr Subotovskyfoto: Volodymyr Subotovsky
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de coronacrisis in Oekraïne de armen nóg armer maakt

Wereldwijd komen er miljoenen armen bij door de coronacrisis, blijkt uit cijfers van de Wereldbank en Unicef. Zo was het voor gezinnen in Oekraïne al niet eenvoudig om rond te komen, maar de pandemie maakt dat haast onmogelijk. Oost-Europa verslaggever Michiel Driebergen neemt voor Bureau Buitenland plaats aan de eettafel en krijgt van een gezin in armoede toch een riante maaltijd voorgeschoteld.

vpro bb 0403 oekraine

Het land gaat van lockdown naar lockdown, waardoor de werkloosheid toeneemt. Tanja en Leonid weten hoe moeilijk het is om rond te komen. Zij leven met hun twee kinderen in de stad Dnipro.

Leonid werkte tot voor kort in een fabriek. "Die moest sluiten vanwege de coronacrisis." En geen werk betekent geen inkomen. "Daarnaast zijn de prijzen in de winkels erg hoog", vertelt Tanja.

Hoge werkloosheid

Vooruitzicht op werk met een hoger salaris is er niet. "Werkgevers maken gebruik van de crisis en de hoge werkloosheid om de lonen te verlagen", volgens Leonid. "Dat is een algemeen probleem in Oekraïne." Zo verdiende hij eerst ongeveer 350 euro per maand. "Als ik nu dezelfde baan terug zou krijgen dan zou ik iets meer dan de helft van dat bedrag verdienen", besluit hij.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie