Buitenland
VPRO

Libiërs de dupe van Chinese Bitcoin-delvers

foto: Facebook: Attorney General Office - State of Libya
  1. Nieuwschevron right
  2. Libiërs de dupe van Chinese Bitcoin-delvers

In de Libische stad Misrata keken politieagenten vorige week raar op toen ze 50 Chinezen in een afgeschermde ruimte met tientallen supercomputers aantroffen. Ze bleken in het diepste geheim Bitcoins te delven, vertelt redacteur Abdou Bouzerda in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Libië

'Blockchain'

Bitcoins en andere cryptomunten kunnen net als de euro en dollar worden gebruikt als betaalmiddel, maar met als belangrijkste verschil dat ze alleen digitaal beschikbaar zijn. Bovendien wordt cryptovaluta niet door een centrale bank uitgegeven. "En dat is voor dit verhaal relevant: omdat er geen bank of andere centrale instantie is die alle transacties bijhoudt, vindt die controle op een andere manier plaats. Dat gebeurt via een groot elektronisch logboek, beter bekend als de 'blockchain'. Bij dit proces zijn de zogenoemde delvers van belang. Dat zijn mensen die wereldwijd met behulp van zware- en energieslurpende computers allerlei ingewikkelde calculaties doen voor die blockchain", legt Bouzerda uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Goedkope elektriciteit

Het werk van de delvers levert flink wat geld op. "En dat waren de 50 Chinezen dus ook aan het doen in Libië. Weliswaar in het geheim, want dat proces is verboden in het Noord-Afrikaanse land", aldus Bouzerda. Waarom de Chinezen om Bitcoins te delven zijn afgereisd naar een land waar het verboden is, is volgens Abdou Bouzerda duidelijk. "De zware computers die delvers nodig hebben draaien op elektriciteit, wat zeer goedkoop is in Libië. Om een idee te geven: zo’n 50 keer goedkoper dan in Nederland."

Ideaal dus voor de Bitcoin-delvers, maar de Libische autoriteiten zijn er minder blij mee. "Dat de elektriciteit zo goedkoop is, komt grotendeels doordat het wordt gesubsidieerd door de overheid. Maar die gesubsidieerde stroom is natuurlijk niet bedoeld voor louche ondernemers. Daarnaast legt het delven een groot beslag op het elektriciteitsnetwerk, met als gevolg dat de stroom vaak uitvalt. Dat betekent dat de gewone Libiërs er dus ook de dupe van zijn", vertelt Bouzerda.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lucratieve business

Wat de Chinezen precies naar Misrata heeft gebracht wordt nog onderzocht. In Libische kranten wordt volop gespeculeerd over of de Chinezen wellicht op eigen initiatief naar het Noord-Afrikaanse land zijn getrokken of dat zij onderdeel uitmaken van bijvoorbeeld een criminele bende. "Daarbij denken veel Libiërs dat er meer van dit soort 'bitcoinmijnen' zijn. De politie heeft inmiddels gezegd er serieus werk van te gaan maken'', zegt Bouzerda. "Nu zijn het Chinezen in Misrata, maar het is een publiek geheim dat in Libische steden als Benhgazi en Tripoli ook dit soort bitcoinmijnen worden gerund. Dat de elektriciteit zo goedkoop is maakt het voor veel criminele bendes aantrekkelijk om van mensenhandel naar dit soort lucratieve business te schakelen."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie