Buitenland
AVROTROS

Kolonel Bouwmeester over de 'rare relatie' tussen Poetin en Prigozjin: 'Ze hebben elkaar nodig'

foto: Wikimedia
  1. Nieuwschevron right
  2. Kolonel Bouwmeester over de 'rare relatie' tussen Poetin en Prigozjin: 'Ze hebben elkaar nodig'

Wagner Group-leider Jevgeni Prigozjin heeft een "hele rare relatie" met de Russische president Vladimir Poetin. Dit zegt prof. dr. Kolonel Han Bouwmeester in het programma dr Kelder en Co. "Het is een soort symbiose. Ze hebben elkaar nodig."

Video niet beschikbaar

Prigozjin heeft zich als baas van het huurlingerleger de laatste maanden niet al te vleiend uitgelaten over het Kremlin. Zo verweet hij het Russische ministerie van Defensie dat het te weinig wapens uitdeelde aan hem. Ondanks de kritiek zal Poetin hem volgens Bouwmeester niet zomaar aanpakken , omdat Prigozjin en zijn leger nog wel 'successen' boekten, in tegenstelling tot het officiële Russische leger.

Dit komt mede doordat de Wagner Group, die voor een aanzienlijk deel bestaat uit Russische gevangenen, zich niet aan de militaire conventies hoeft te houden. De 'militairen' hoeven bijvoorbeeld geen eed af te leggen.

Aan de andere kant heeft de Prigozjin, die ooit bekend en rijk werd als 'kok van Poetin', de president nodig omdat hij rugdekking geeft. "En oorlog voeren is toch het verdienmodel van Prigozjin."

Oorlog voeren heeft Prigozjin ook geen windeieren gelegd. De groep is in 2013 opgericht en was ook al betrokken bij de annexatie van de Krim in 2014. Daarnaast was hij met Wagner ook actief in Syrië. "Prigozjin heeft van de Syrische president Bashar al-Assad een olieveld gekregen", vertelt Bouwmeester, die hoogleraar militair-operationele wetenschappen bij de Faculteit Militaire Wetenschappen aan de Nederlandse Defensie Academie is.

"Het is allemaal erg cynisch", is de reactie van presentator dr Kelder.

En dat te bedenken dat de wereld niet zomaar van de puissant rijke Prigozjin en zijn huurlingenleger 'Wagner Group' af is, luidt de waarschuwing van Bouwmeester. "Ze zitten ook in Afrika. Ze houden zich onder andere met diamant- en goudwinning bezig. Daar liggen ook Russische belangen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie