Buitenland

Wat vinden Engelsen van het aftreden van Liz Truss?

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat vinden Engelsen van het aftreden van Liz Truss?

Dat Liz Truss zou aftreden zagen we aankomen. Maar zo snel? Dat had niet iedereen verwacht. Joshua Livestro was in het verleden politiek adviseur bij de Conservatieven en Hedwig Hegtermans woont in London. Beiden vertellen ze in NOS Met het Oog op Morgen over de situatie in het Verenigd Koninkrijk.

Blunders

Livestro was niet verrast toen bekend werd dat Liz aftrad. "Het was bijna ondenkbaar dat zij gisteren de dag zou doorkomen. Haar partij is al jaren, sinds Brexit al helemaal, zo enorm verdeeld. Men kan niet langer met elkaar door een deur. Truss heeft gemerkt dat zelfs de uitgesproken steun van de meerderheid van de leden in het parlement niet langer garantie is voor werkbare verhoudingen met haar eigen Members of the Parlement", vertelt Livestro. "Binnen korte tijd kwamen er brieven binnen van andere Members of the Parlement om haar af te zetten. Ook maakte ze een paar goede blunders, waardoor men het vertrouwen in haar verloor."

Livestro vertelt dat toen Truss werd gekozen iedereen hoopte dat het goed zou uitpakken. "Wat partijleden over het algemeen doen is stemmen met hoop, meer dan stemmen met verwachting. Men had de hoop dat de fractie, als leden zich hadden uitgesproken, zij zich achter die kandidaat zouden opstellen. maar zo zit de fractie al lang niet meer in elkaar", eindigt Livestro zijn verhaal. "Idealiter weet je al een beetje wat je bent zodat je weet waar je op koerst. Maar het is erger als je de crisis zelf veroorzaakt. Het is ook moeilijk om een verbindend figuur te zijn binnen de fractie."

Labor

Hegtermans vervolgt. "Het is of lachen of huilen denk ik. Het is zo'n puinhoop en dat zagen we natuurlijk al aankomen. Sinds Liz Truss de zogenaamde mini-budget instelde, die de pond deed instorten, was de rampkoers ingezet. Om me heen zie ik dat het vertrouwen in de conservatieve partij echt helemaal verdwenen is. Mensen die ik ken die conservatief gestemd hebben zeggen nu: 'Nee, dit is te rampzalig. Dit kan niet meer.'"

Op de vraag of Hegtermans weet op wie ze nu wel wil gaan stemmen, klinkt ze twijfelend. "Ik denk dat de meeste mensen verkiezingen willen en ik denk dat het vrij duidelijk is dat de conservatieven gaan verliezen. Stel er komen verkiezingen, dan weet ik zeker dat ik geen conservatieve partij ga kiezen. Ik denk dat ik net als de rest van het land voor de Labor partij ga stemmen.

Liz Truss is afgetreden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie