Buitenland
KRO-NCRV

Arrestatiebevel Poetin? 'Doordringen bij Russische vechters dat deze oorlog niet de juiste is'

  1. Nieuwschevron right
  2. Arrestatiebevel Poetin? 'Doordringen bij Russische vechters dat deze oorlog niet de juiste is'

De wereld spreekt zijn afschuw uit over de vreselijke berichten en beelden van dode burgers in Oekraïne. Rusland zelf spreekt van fake news terwijl verschillende regeringsleiders onafhankelijk onderzoek en bestraffing willen. In Spraakmakers vragen we experts hoe het Westen nu nog kan reageren.

Video niet beschikbaar

Arrestatiebevel Poetin

Voormalig aanklager van Internationaal Strafhof Carla Del Ponte riep zondag op om een arrestatiebevel tegen de Russische president Poetin uit te vaardigen. Volgens Marieke de Hoon (docent strafrecht UvA) zou dit een duidelijk signaal zijn dat er oorlogsmisdaden worden gepleegd en zou het Oekraïne ondersteunen.

Hoewel Poetin hier volgens haar niet van zal schrikken, kan het wel nuttig zijn. "Je wil uiteindelijk doordringen tot de Russische vechters dat de oorlog die zij vechten, niet de juiste is." Uiteindelijk wil je ook dat de berechting van de daders plaatsvindt, maar dat is volgens De Hoon en Thijs Bouwknegt van het NIOD een proces van de lange adem.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Iets gebeuren

De gebeurtenissen in Boetsja maken volgens diplomatie-expert Robert van der Roer voor het Westen duidelijk dat er iets moet gebeuren. Eerder vroeg Van der Roer zich af hoe vaak er misdaden zoals in Srebrenica op het Europese continent moeten gebeuren, voordat er wordt ingegrepen. "Het dwingt het Westen in de spiegel te kijken." Tegelijk is het instrumentarium van de NAVO en de EU beperkt, zegt hij.

Toch is er nog een "grijze zone" van mogelijkheden, zegt Van der Roer. Volgens hem kunnen er meer clandestiene wapenleveranties plaatsvinden en kunnen westerse inlichtingendiensten de Oekraïners de "wind in de zeilen" geven. "Daar zijn ook gesprekken over gaande, maar dit zal niet publiekelijk worden gedaan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie