Buitenland
NOS

Twee Nederlandse militairen omgekomen bij helikoptercrash Aruba

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee Nederlandse militairen omgekomen bij helikoptercrash Aruba

Bij Aruba zijn zondagmiddag (lokale tijd) twee bemanningsleden omgekomen toen een legerhelikopter neerstortte in de Caribische Zee. Het gaat om de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33 jaar oude tactisch coördinator Erwin Warnies. Beide militairen hebben de rang van luitenant ter zee der 2e klasse oudste categorie.

"Het is een heftige schok voor iedereen", zei Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer vanochtend vroeg op een ingelaste persconferentie. Twee anderen die in de helikopter zaten, hebben geen ernstig fysiek letsel.

Oorzaak onbekend

De NH90 was rond 14.30 lokale tijd (20.30 in Nederland) onderweg naar Curaçao aan het einde van een kustwachtpatrouille. Zo'n 12,5 kilometer uit de kust stortte het toestel in zee. Er is geprobeerd de twee te reanimeren, maar dat mocht niet baten.

Een kustwachthelikopter en een duikteam van Defensie zijn er vanuit Curaçao naartoe gegaan om vooral de zwarte doos veilig te stellen. De oorzaak is nog onbekend. De Inspectie Veiligheid Defensie gaat waarschijnlijk een onderzoek doen.

Verschrikkelijk bericht

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Minister Bijleveld van Defensie spreekt via Twitter haar medeleven uit met de nabestaanden. Ze spreekt van een verschrikkelijk bericht. "We zijn allemaal diep geraakt."

Ook premier Rutte laat via Twitter weten "diep getroffen" door het nieuws over de helikoptercrash. "Mijn gedachten gaan uit naar hun families en vrienden. Ik wens hen veel sterkte in deze verdrietige tijd."

Gevechtshelikopter

De NH90 is een maritieme gevechtshelikopter die vanaf patrouilleschepen en fregatten kan opereren. Defensie gebruikt het toestel ook als transporthelikopter, bijvoorbeeld voor het afzetten van special forces. Nederland heeft twintig helikopters van dit type.

Het is de eerste keer dat een NH90 van Defensie is neergestort. Dit toestel maakte deel uit van het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen.

Er is een condoleanceregister geopend.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie