Buitenland
VPRO

De politieke erfenis van Silvio Berlusconi

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De politieke erfenis van Silvio Berlusconi

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is op 86-jarige leeftijd overleden. Maar liefst vier keer was hij premier van Italië. Zijn politieke carrière staat bol van schandalen en intriges. "Het maakt veel los in Italië, het is een einde van een tijdperk", vertelt correspondent Angelo van Schaik in Bureau Buitenland.

VPRO 12 juni Italie

In alle Italiaanse media wordt met lovende woorden over Berlusconi gesproken. "Wat je ook van de man vindt, hij heeft 30 jaar lang de politiek gedomineerd", zegt van Schaik. Aanstaande woensdag krijgt hij dan ook een staatsbegrafenis in de Dom van Milaan. "Hij wordt gezien als de aarts-Italiaan: hij hield van vrouwen en had een creatieve opvatting over belasting betalen. Veel Italianen konden dat wel waarderen", zegt oud-correspondent Marc Leijendekker.

Comeback

Berlusconi keerde vier jaar geleden terug in de Italiaanse politiek nadat een rechter het verbod op het bekleden van een publieke functie wegens belastingfraude ophief. De oud-premier nam zitting in de senaat, zijn partij Forza Italia is de kleinste partij in de coalitie van de huidige regering van Giorgia Meloni. "De laatste jaren werd hij gezien als een vriendelijke opa die toezicht hield op het jonge spul in de regering", vertelt Van Schaik vanuit Rome.

Erfenis

De mediamagnaat zei destijds Italië vrijer en democratische te willen maken. Maar volgens Italië-kenner Marc Leijendekker ging Berlusconi de politiek in om zijn zakelijke belangen te beschermen. "Hij was bang dat een nieuwe linkse regering de macht van zijn mediabedrijf zou inperken."

Van zijn beloften om corruptie aan te pakken en de bureaucratie te verminderen kwam niks terecht, stelt Leijendekker. "Het enige wat hij deed, is wetten wijzingen waar hij als media-ondernemer last van had." Volgens huidig correspondent Van Schaik is het nog te vroeg voor kritiek, mogelijk zal er later in de week kritischer naar het nalatenschap van Berlusconi worden gekeken.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie