Buitenland
VPRO

Een wc voor iedere Argentijn

foto: Wikimedia Commonsfoto: Wikimedia Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Een wc voor iedere Argentijn

De meeste Argentijnen zijn er apetrots op: hun sanitair. Maar de luxe van een eigen wc is niet voor iedere Argentijn weggelegd. Daar wil de regering nu verandering in brengen, vertelt correspondent Remi Lehmann in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Argentinië

Ruim zes miljoen Argentijnen hebben geen toegang tot een eigen wc. Vooral in de sloppenwijken is het hebben van een toilet een ware luxe. Latrines zijn op veel plekken nog de normaalste zaak van de wereld, legt Lehmann uit.

"Met het plan 'mi baño', trekt de regering 75 miljoen euro uit zodat ook de allerarmste mensen in het land hun eigen badkamer kunnen laten bouwen. Maar liefst 25.000 gezinnen kunnen het komend halfjaar intekenen op een subsidie van tot 3.000 euro om een wc-pot te kopen en stromend water aan te laten leggen. Het idee is dat tegen 2030 iedere Argentijn met een gerust hart de pot op kan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De deadline van 2030 is geen toeval, benadrukt Lehmann: "Zorgen dat zowel arm als rijk toegang heeft tot sanitaire voorzieningen is een van de ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. De Argentijnse regering van Alberto Fernández, die een heus ministerie voor de Vrouw oprichtte, legt daarbij de nadruk op de kwetsbare positie van meisjes en vrouwen: zij lopen de meeste risico's op ziektes als ze geen toegang tot schoon sanitair hebben."

Opvallend zijn er ook negatieve reacties op de nieuwe plannen, vertelt de correspondent. "Het wordt niet gezien als kwestie van volksgezondheid, maar een manier om stemmen te paaien in dit verkiezingsjaar."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie