Buitenland
NOSNTR

Flink verlies voor Erdoğan in Turkije, oppositie winnaar in lokale verkiezingen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Flink verlies voor Erdoğan in Turkije, oppositie winnaar in lokale verkiezingen

Een opvallend verlies voor president Erdoğan en zijn AK-partij bij de Turkse lokale verkiezingen. De oppositie heeft daarmee een stevige slag geslagen. Wat het betekent voor de positie van Erdoğan?

Flink verlies voor Erdogan in Turkije, oppositie winnaar in lokale verkiezingen

"We hebben sinds vanmorgen al een goed beeld over wat de uitslag is, bijna alle stemmen zijn binnen, daaruit blijkt dat de partij van Erdoğan flink heeft verloren", zegt correspondent Mitra Nazar in Nieuws en Co. "En dat de oppositie zowel de grote steden in handen heeft weten te houden en er zelfs een paar bij heeft gekregen. Ook is de oppositie nu landelijk groter dan de AKP. Dat is een historische uitkomst."

Economisch beleid

De uitkomst toont volgens Nazar aan dat er een groeiende onvrede is over Erdoğans economische beleid. "Extreme inflatie waar Turken al langer onder gebukt gaan, mensen hebben die in het afgelopen jaar pas echt gevoeld. Met de presidentsverkiezingen deelde Erdoğan cadeautjes uit. Het minimumloon werd verdubbeld, en allemaal voordeeltjes, om mensen naar de stembus te trekken. Na de verkiezingen kwam dat als een klap terug bij mensen."

Gevolgen voor Erdogan

"Het is een enorme klap voor hem als politiek leider van dit land", zegt Nazar. "Dit is geen goed plaatje. Het is niet voor niets dat hij vrij snel het verlies toegaf, eerder heeft hij wel eens verliezen in twijfel getrokken of fraude geclaimd." Maar dit keer kwam Erdoğan op zondagavond naar buiten en gaf zijn verlies toe.

Een directe impact heeft de uitslag niet op Erdoğan. "Vorig jaar is hij herkozen als president van dit land, hij zit voor de komende vier jaar nog veilig op zijn stoel in het paleis in Ankara. Maar het geeft de oppositie heel veel nieuwe energie en zelfvertrouwen om de komende vier jaar hard te werken."

NC turkije

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie