Buitenland
AVROTROS

5 vragen over de gratie die Trump verleent aan de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over de gratie die Trump verleent aan de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan

Over 28 dagen zal Donald Trump plaats maken voor Joe Biden in het Witte Huis. Tot die tijd verleent hij nog heel wat mensen gratie. Zo ook de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan. Hij zou betrokken zijn in de vermeende Rusland-affaire. Maar wie is deze Alex van der Zwaan? Amerikadeskundige Ruth Oldenziel beantwoordt bij Stax&Toine 5 vragen over deze Nederlander.

Video niet beschikbaar

Om ons geheugen op te frissen: wie is Alex van der Zwaan ook alweer?

De 36-jarige advocaat is in Brussel geboren, maar is een Nederlands staatsburger, volgens Oldenziel. "Hij heeft nooit in Nederland gewoond maar heeft wel een Nederlands paspoort. Het bijzondere aan Van der Zwaan is dat hij de eerste persoon is die werd veroordeeld in het Mueller-onderzoek."

Welke straf is hem opgelegd?

"In april 2018 werd Van der Zwaan veroordeeld tot 30 dagen celstraf en kreeg een boete van 20.000 dollar. We kunnen wel stellen dat hij een kleine vis is in dit onderzoek. Maar deze vis kan leiden tot een grotere vis."

Waarom kreeg juist Van der Zwaan gratie van Trump?

Vooral Robert Mueller had Van der Zwaan in het vizier, hij zou uiteindelijk naar 'persoon A', Trump, kunnen leiden. Daarnaast heeft Van der Zwaan vast een goede lobby heeft gevoerd, stelt Oldenziel. "Wie een goede lobby heeft kan gratie krijgen."

Nu heeft Trump in totaal 15 mensen gratie verleend, kunnen meer veroordeelde 'vrienden' van Trump gratie verwachten nu hij nog president is?

Zeker, stelt Oldenziel. "Op dit moment wordt aan corrupte republikeinen en mensen uit het Rusland-schandaal gratie verleent. Maar er zijn ook oorlogsmisdadiger bij, Trump zal in de laatste 28 dagen zal hij er alles aan doen om zijn macht te gebruiken. Dit is nog maar het begin."

Volgens ingewijden zou Trump ook overwegen om zijn kinderen, schoonzoon en mogelijk zichzelf gratie te verlenen. Wat staat de familie Trump na 20 januari te verwachten?

Er is een waslijst aan rechtszaken die Trump te wachten staat als hij het Witte Huis verlaat, verteld Oldenziel. "Een gratie zou daarom zeer welkom zijn voor hem, maar Trump heeft al zoveel normen overschreden dat niets meer onmogelijk is."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie