Buitenland
NOS

China gaat echt werk maken van armoedebestrijding

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. China gaat echt werk maken van armoedebestrijding

China is al een heel eind gekomen met het bestrijden van de armoede en wil er nu echt de laatste klap op geven. President Xi Jinping wil dat ook de laatste 45 miljoen Chinezen in 2020 niet meer in armoede leven.

De president heeft het thema op de agenda gezet voor het partijcongres dat over een week begint.

De armoedebestrijding is al een eind op weg. China begon er in de jaren '90 mee toen het economisch voor de wind ging. "In 2010 waren de grootste problemen verdwenen", weet correspondent Eefje Rammeloo uit. "Maar er waren nog steeds tientallen miljoenen mensen die niet profiteerden van de gestegen welvaart. Dat Xi het de afgelopen week twee keer noemt vlak voor het partijcongres wil zeggen dat het een groot thema wordt in zijn tweede termijn."

Arm zijn in China wil zeggen dat je minder dan 300 euro per jaar te besteden hebt. Op het platteland is de meeste armoede. China pakt het armoedeprobleem projectmatig aan: "De regering heeft oorzaken aangewezen en mensen in groepen verdeeld. Zo krijgen mensen die arm zijn omdat ze geen werk hebben een fabriek in de buurt. En wordt armoede door natuurgeweld opgelost met verhuizingen."

Alle ministeries en staatsbedrijven zijn opgeroepen om zich in te zetten tegen de armoede. "In China wordt zelden een doel gesteld dat niet gehaald wordt. Deskundigen zeggen dat het plan van China zomaar eens kan slagen."

Toch zijn er beren op de weg. Het grootste probleem is corruptie. Rammeloo kent verhalen van dorpshoofden die uitkeringen in hun eigen zak steken. En kennis is soms een probleem.

"Je merkt in arme dorpen dat mensen nauwelijks zicht hebben op hun financiƫle situatie. Ik was laatst in een dorpje waar niemand wist of er eigenlijk rente betaald moest worden over een lening van de regering. China zet alles op alles, maar is er nog lang niet."

Ster advertentie
Ster advertentie