Buitenland
NOS

China wil laten zien: het leven komt weer op gang

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. China wil laten zien: het leven komt weer op gang

In Hubei werd het strenge reisregime onlangs iets versoepeld. Inwoners die in bezit zijn van een gezondheidsverklaring mochten de provincie verlaten, met uitzondering van de stad Wuhan, het epicentrum van de uitbraak. 8 april worden de restricties in Wuhan naar verwachting opgeheven. Een deel van de winkels ging afgelopen week al open.

Toch is er van vrij reizen absoluut nog geen sprake. Wie op straat wil zijn, moet met zijn smartphone een speciale kleurcode laten zien. Die kleurcode geeft weer in hoeverre iemand kan zijn blootgesteld aan corona.

In China start het leven langzaam weer op

Wie op zijn telefoon de gezondheidsstatus 'groen' kan laten zien, mag bijvoorbeeld met de metro reizen of in een hotel slapen. Wie recent contact heeft gehad met een zieke, maar nog niet twee weken in quarantaine geweest, krijgt de digicode oranje toegewezen. En wie code rood heeft, vertoont symptomen maar wacht nog op een diagnose.

Steden starten weer op

De ene stad is actiever met het gebruik van de kleurcodes dan de andere, zegt NOS-correspondent Sjoerd den Daas. In de hoofdstad Peking wordt het systeem losjes gebruikt, terwijl inwoners van Wuhan streng gecontroleerd worden in bijvoorbeeld winkels en het openbaar vervoer.

"Ga je naar een winkel of compound en is daar iemand geweest met oranje, dan kan jouw kleurcode ook worden gewijzigd", legt Den Daas uit. "Het is een zeer geavanceerd mechanisme dat vooral gebruikmaakt van locatiegegevens. Op basis daarvan worden mensen die risico's lopen gericht geïsoleerd, en kunnen steden gefaseerd weer in beweging komen."

Onderzoekers verbonden aan de universiteit van Oxford raadden andere landen vorige week aan ook digitale kleurcodes te gaan gebruiken. Tegelijkertijd waarschuwden Amerikaanse media recent dat het systeem persoonsgegevens doorspeelt aan de politie.

Aantal slachtoffers

Terwijl het coronavirus in de Verenigde Staten en Europa om zich heen grijpt, lijkt China dus langzaam op te krabbelen. Toch is het lastig om een precies beeld te krijgen van hoe het nu in het land gaat. Zondag meldden de Chinese autoriteiten dertig nieuwe coronabesmettingen, voornamelijk van reizigers vanuit het buitenland.

Volgens de autoriteiten zijn ongeveer 3300 mensen in China aan het virus bezweken. Toch zeggen artsen en verpleegkundigen dat het werkelijke dodental waarschijnlijk hoger ligt. Ook het Witte Huis houdt vol dat China veel gunstigere berichten over de uitbraak naar buiten brengt, maar waar Washington zich op baseert, is onduidelijk.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie