Buitenland
NOS

Eerste debat Trump en Biden is veel schelden, chaos en in de rede vallen

foto: AFP/ bewerking NOSfoto: AFP/ bewerking NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste debat Trump en Biden is veel schelden, chaos en in de rede vallen

President Trump en zijn uitdager Biden hebben elkaar ongekend hard aangevallen in hun eerste debat. Al in de eerste vijf minuten werd Biden uitgemaakt voor socialist en Trump een clown genoemd. Moderator Chris Wallace herinnerde de twee er toen meteen maar aan dat er nog anderhalf uur te debatteren was.

Correspondent Marieke de Vries volgede het debat: "Het was een snoeiharde aanvaring tussen twee totaal verschillende mannen. Zowel in hun boodschap als in hun debatstijl. De 'straatvechter' Trump versus de 'Washington insider' Biden", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

'Grote verliezer was de kiezer'

Vooraf was er al een knetterende discussie verwacht tussen de twee politici met totaal verschillende debatstijlen. Het gemeenzaam gekeuvel van Washingtonveteraan Biden tegen de ontregelende branie van straatvechter Trump. Een echt debat wilde het niet worden in Cleveland. Het was minder een uitwisseling van verschillende denkbeelden dan het overschreeuwen van de tegenstander, met soms ongekend harde persoonlijke aanvallen.

"Je zou zeggen dat er wat te kiezen was geweest voor de kiezer, áls ze het hadden kunnen volgen tenminste. Want doordat Trump Biden voortdurend in de rede viel, was het bijna niet te volgen waar de mannen voor staan. Hoe ze bijvoorbeeld over de gezondheidszorg of over de economie denken en wat ze met het land willen de komende vier jaar. De grote verliezer vanavond was vooral de kiezer die wat meer wilde opsteken", aldus de Vries.

Vanwege de coronacrisis sloegen de mannen aan het begin het gebruikelijke handen schudden over. Ook waren er maar enkele tientallen toeschouwers aanwezig, allemaal vooraf getest op het virus.

Corona-aanpak

Biden haalde meteen aan het begin al uit naar de corona-aanpak van de president, die volgens de Democraat tienduizenden levens heeft gekost. Trump beet terug dat Biden het nooit had aangedurfd de grenzen met China te sluiten, wat volgens hem juist veel slachtoffers heeft voorkomen.

Naast de coronacrisis voelde Fox News-presentator Wallace beiden ook aan de tand over andere prangende kwesties, zoals de vacature bij het Hooggerechtshof en de tanende economie. Echt inhoudelijk werd het daarbij nauwelijks. Biden lachte meewarig de antwoorden van Trump weg. Trump greep op zijn beurt elke retorische pauze van Biden aan om hem meteen tegen te spreken. Meerdere keren probeerde gespreksleider Wallace de president te bewegen zijn tegenstander uit te laten spreken.

Na dit debat volgen nog twee andere confrontaties voor de verkiezingen van 3 november. Eerst is het echter op 7 oktober de beurt aan vicepresident Pence en Bidens running mate Harris om het tegen elkaar op te nemen. Wellicht krijgt de kiezer dan meer inhoud.

Debat VS

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie