Buitenland

'Demoniseren van China helpt ons niet verder'

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Demoniseren van China helpt ons niet verder'

We moeten oppassen met het stigmatiseren en demoniseren van China als spionerende natie die overal ter wereld kennis en technologie komt stelen. Zeker op het gebied van wetenschap. "We moeten niet naïef zijn maar met het demoniseren schieten we onszelf in de voet", zegt dr. Nana de Graaff in dr Kelder en Co.

#279 - Het westen krimpt, China groeitDe Graaff is associate professor Internationale betrekkingen aan de Vrije Universiteit en is gespecialiseerd in China en de Verenigde Staten. Ze benadrukt dat de wetenschap een internationaal vak is waarbij de uitwisseling van kennis cruciaal is. Het dichtgooien van deuren helpt niemand verder.

Angst voor China

Jort Kelder constateert toch dat er angst heerst over de rol van China op het wereldtoneel. Volgens De Graaff komt dat vooral voort uit ons eigen wereldbeeld en heeft China een hele andere kijk. "Dat zero-sum denken, 'mijn winst is jouw verlies', wat in het westen gangbaar is, kennen de Chinezen niet zo. En ze hebben ook niet die missionaire drang van wij moeten ons systeem en onze overtuiging opleggen aan de rest van de wereld.""China is gericht op China, en daar horen Hongkong en Taiwan dan bij. Het buitenland moet zich daar zeker niet mee bemoeien, maar ze zijn niet geïnteresseerd in het exporteren van het model van de communistische eenpartijstaat naar de rest van de wereld, totaal niet."

Chinese corona voorsprong

China waar het coronavirus is ontstaan, komt eigenlijk als winnaar uit de bus. "Het cynische einde van het jaar gaat zijn: de Chinezen hebben een grote sprong voorwaarts gemaakt en wij hollen allemaal achteruit?" zegt Kelder.

"Ja", beaamt De Graaff, "de schade zowel qua gezondheid als qua economie is in China veel kleiner dan in het westen. Als je kijkt naar het aantal doden, In heel China zijn dat er 4500 en in de VS alleen al gaan we richting de 250.000 doden. En economisch is China al weer volledig op stoom."

Trump

"Alle ketelmuziek en het kabaal van Trump heeft Amerika niet echt veel gebracht", constateert Jort Kelder. "Het handelstekort ten opzicht van China is groter dan ooit, het heeft eigenlijk geen donder opgeleverd."

"Nee, aan de eindstreep heeft het in dat opzicht niet geholpen", zegt de Graaff. "Maar de hardere lijn richting China, dat is iets waar binnen het gehele Amerikaanse establishment wel consensus over is, zowel bij de Republikeinen als bij de Democraten. Daar is men Trump wel dankbaar voor."

Biden zal die harde lijn dus vasthouden, verwacht De Graaff. Toch zal er wel wat gaan veranderen in de relaties met China. "De gedachte dat China de grootste gaat worden, wat in mijn ogen onvermijdelijk is eigenlijk, en dat dat gestopt moet worden zal Biden blijven vertolken. Dat de Amerikaanse economie beter beschermd moet worden, dat de VS innovatiever moet worden, dat is iets waar Biden voor zal blijven vechten."

Volgens De Graaff zal de relatie tussen China en de VS wel verbeteren onder Biden, met name omdat hij veel voorspelbaarder zal zijn dan de toch wispelturige Trump. "China is heel pragmatisch, ze zoeken altijd naar punten waar wel overeenstemming is. Bijvoorbeeld het klimaatbeleid. Daar zullen ze eerder raakvlakken vinden."

#231 - Stelling nemen tegen China

Ster advertentie
Ster advertentie