Buitenland
VPRO

In Salt Lake City poetst de politie haar imago op met een potje voetbal

foto: Eline van Nesfoto: Eline van Nes
  1. Nieuwschevron right
  2. In Salt Lake City poetst de politie haar imago op met een potje voetbal

Meer dan de helft van de Amerikanen geeft aan voor een hervorming van de politie te zijn. Vooral onder zwarte Amerikanen is het vertrouwen in het politiecorps laag. Slechts één op de vijf zwarte Amerikanen zegt vertrouwen te hebben in de politie, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup. Agenten door het hele land doen er alles aan om dat vertrouwen terug te winnen. Maar hoe pak je dat aan?

Politie in Salt Lake City probeert imago op te poetsen

Kritiek op politie

Correspondent Jurriaan van Eerten maakte voor Bureau Buitenland een reportage in Salt Lake City, waar de politie na een potje voetbal in gesprek gaat met leerlingen van een overwegend zwarte middelbare school. Er valt veel te bespreken, want een jaar na nadat George Floyd overleed door gewelddadig optreden van politieagent Derek Chauvin, wordt er in de VS nog altijd geprotesteerd.

"Ik zal niet liegen. Ik heb veel kritiek op de politie. Ik denk dat de focus van de politie niet ligt bij het beschermen van burgers", zegt één van de leerlingen. Haar klasgenoten klappen voor haar.

Aansluiting in samenleving

De agenten geven het niet op. "Als ik besluit te stoppen met mijn werk omdat ik geen onderdeel van het geweld wil zijn, hoe kan ik dan zorgen voor verandering?", vraagt één van hen zich af. Een ander noemt de rol van de media als oorzaak van de vertrouwensbreuk. Die zouden zich te veel vastgebeten hebben in uitzonderlijke gevallen en zo een negatief beeld geschetst hebben. "Je kunt het iedere agent vragen, niemand van ons vindt dat Chauvin goed gehandeld heeft."

Maar, beaamt ook de politie in Salt Lake City, het probleem is groter. "We willen weten hoe we meer aansluiting kunnen vinden met de samenleving, want dat is overduidelijk een probleem. Daarom zetten we nu overal projecten op om in gesprek te gaan met de gemeenschap."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie