Buitenland
VPRO

Jonge oppositieleiders gaan aan kop bij Thaise verkiezingen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jonge oppositieleiders gaan aan kop bij Thaise verkiezingen

In Thailand worden deze week verkiezingen gehouden. Burgers kiezen voor de tweede keer sinds de coup van 2014 een nieuw parlement. Twee jonge oppositieleiders gaan aan kop in de peilingen. Zij willen af van het militaire regime en beloven de kiezer het ene na het andere populaire voorstel. Correspondent Annelie Langerak vertelt in Bureau Buitenland over hun kansen bij de verkiezingen.

Thailand staat op kruispunt

Dochter van

Al bijna tien jaar wordt het land geleid door oud-legerleider Prayut Chan-O-Cha Prayut, die via een militaire coup aan de macht kwam. "Een groot deel van de bevolking is de vicieuze cirkel van staatsgrepen en partij ontbindingen zat", vertelt Langerak.

De steun voor de oppositie is daarom groot. Een van de populairste leiders is Paetongtarn, de jongste dochter van oud-premier Thaksin Shinawatra. Als voorvrouw van Pheu Thai Party voert zij nadrukkelijk campagne als dochter van haar vader: "Ik vraag mijn vader advies over van alles! Ik ben daddy’s little girl!"

Volgens Langerak is dit dan ook het geheim van haar succes. "Haar vader is nog altijd immens populair. Hij was de eerste premier die beleid invoerde om de armen mensen op het platteland te helpen."

De andere uitdager van de zittende regering is de Move Forward Party, een progressieve nieuwkomer die jonge kiezers aanspreekt. De partij wil het koningshuis hervormen en de macht van het leger beperken. "Dat zijn voorstellen waar de oppositie partij van Paetongtarn en haar vader niet aan willen", vertelt Langerak.

Verkiezingsbeloften

De oppositiepartijen beloven de ene na de andere populaire maatregel in aanloop naar de verkiezingen. Naast het verhogen van het minimumloon en het bevriezen van de schulden van boeren komen partijen ook met nieuwe voorstellen.

Zo wil de Pheu Thai Party miljoenen mensen voorzien van cryptocurrency. Een andere gevestigde partij belooft de verkoop van erotisch speelgoed te legaliseren. Volgens de conservatieve partij zijn dildo's en ander seksspeeltjes een goede manier om extra belastinginkomsten te generen. Of de partijen hiermee de verkiezingen winnen zal zondag blijken.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie