Buitenland
VPRO

Turkse oppositie trekt alles uit de kast om Erdogan te verslaan

foto: Can EROK / AFPfoto: Can EROK / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Turkse oppositie trekt alles uit de kast om Erdogan te verslaan

Aan de vooravond van de beslissende ronde van de Turkse presidentsverkiezingen worden de messen geslepen aan beide kanten. Plots lijken vluchtelingen en migranten het mikpunt van een ongekende vurige campagne. Daarin voert de oppositie de boventoon, en belooft de vele miljoenen Syriërs uit het land te sturen.

Büro Türkiye #7: giftige cocktail

Harde campagne

De toon van de oppositie is verhard, vertelt NRC-correspondent Melvyn Ingleby in Bureau Buitenland. "Partijen proberen daarmee extreemrechtse stemmen te trekken." In de eerste ronde behaalde rechts een meerderheid in het parlement. De oppositie probeert daarom kiezers van rechts te verleiden, vertelt de correspondent.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rechtse koers

De harde taal richting Syriërs is ook te merken bij Erdogan, vertelt journalist Suzan Yücel. "Weliswaar in mindere toon, maar ook de achterban van Erdogan is niet blij met de aanwezigheid van de Syrische vluchtelingen."

Yücel baart zorgen over de extreemrechtse retoriek die tijdens deze campagne wordt gebezigd. "In het nieuwe parlement hebben ultrarechtse partijen de meerderheid gekregen. Dit is een zorgelijke ontwikkelingen voor de rechten van vrouwen en de LHBTI-gemeenschap die toch al onder druk staan in het land."

Wat de uitkomst van zondag ook wordt; Turkije is opgeschoven naar een duidelijke rechtse kant, stelt Yücel.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Luister ook de NOS podcast over de Turkse verkiezingen:

Erdogan: de naschok

Erdogan: de naschok

Ster advertentie
Ster advertentie