Buitenland
NOSNTR

Oekraïne minder afhankelijk van Rusland door koppeling Europese stroomnet

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïne minder afhankelijk van Rusland door koppeling Europese stroomnet

Het zorgt voor meer veiligheid als Oekraïne niet langer afhankelijk is van de Russen en daar is een volgende stap in gezet. Het stroomnet van Oekraïne en Moldavië is vanaf vandaag aan dat van Europa gekoppeld. Jan Vorrink is manager van het landelijk controlecentrum van TenneT, één van die Europese netbeheerders. Hij vertelt over deze stap in Nieuws en co.

Afhankelijkheid

Vorrink legt in de uitzending uit wat ze precies hebben gedaan: "We hebben een aantal verbindingen, dus hoogspanningslijnen in gebruik genomen, waardoor ze nu helemaal synchroon gekoppeld zijn met het centrale Europese elektriciteitsnet."

"De kabels waren er nog uit de Sovjettijd, een deel van de Oost-Europese landen is een tijd geleden voorzien geweest van stroom vanuit Rusland. Het grootste deel van de verbindingen waren er nog, en die hebben we vandaag ingeschakeld." vertelt Vorrink. Op deze manier is Oekraïne niet langer afhankelijk van Rusland als er verstoringen zijn in het elektriciteitsnetwerk. Is er een verstoring, dan kan Oekraïne op het netwerk van Europese netbeheerders leunen.

Balans

In 2017 is er een start gemaakt met het klaarstomen van Oekraïne. "Het plan was om eind dit jaar of begin volgend jaar klaar te zijn. Maar omdat de oorlog begon, hebben ze gevraagd of ze met een spoedprocedure gekoppeld kunnen worden. Daar hebben we aan mee gewerkt en in twee weken voor elkaar gekregen. Dat was hard werken hoor, niet heel simpel."

En hoe zit het nu precies met de stroomvoorziening? "Van stroom moet je altijd precies even veel vraag als aanbod hebben. De vraag is nu alleen niet zo stabiel, aangezien soms de stroom in steden uitvalt. De productie is ook niet zo stabiel. Dan krijg je een onbalans in het net en wordt de frequentie anders. Tot het begin van de oorlog moesten ze zelf de balans regelen, maar nu kunnen ze dat met Europa samen regelen, dat is makkelijker voor ze." aldus Vorrink.

Oekraïne minder afhankelijk van Russische stroom door overstap naar Europese stroom

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie