Achtergrond

Protesten in Oekraïne tegen hoge energierekening

foto: EPA/ROMAN PILIPEYfoto: EPA/ROMAN PILIPEY
  1. Nieuwschevron right
  2. Protesten in Oekraïne tegen hoge energierekening

Inwoners van Oekraïne protesteren tegen een forse stijging van de energieprijzen. Die zijn de afgelopen twee jaar op last van het IMF verhoogd. Veel Oekraïners kunnen nu de maandelijkse gas- en elekticiteitsrekeningen niet meer betalen. Het is een ramp en mensen komen erdoor in de problemen, zegt correspondent Michiel Driebergen.

De verhoging van de energierekening wordt door het IMF gepresenteerd als een hervorming. De grootste internationale geldschieter van Oekraïne wil dat het land, en dus haar inwoners, zuiniger omgaan met energie. Nu worden bijvoorbeeld flatgebouwen centraal gestookt en zetten bewoners hun ramen wagenwijd open als ze het warm hebben. Om die verspilling te bestrijden wil het IMF dat Oekraïne energie efficiënter gebruikt.

Ramp voor mensen met lage inkomens

De consequentie van die eis is dat mensen met een karig pensioentje of een laag inkomen hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Michiel Driebergen: "Mensen hebben een pensioentje van 80 euro, of een salaris van 150 euro. De gas- en elektriciteitsrekening is van 15 euro naar 60 euro per maand gestegen. Dat is een ramp, mensen komen erdoor in de problemen."

Om de rekeningen toch te kunnen betalen trekken Oekraïners vanuit de provincie naar grote steden als Kiev in de hoop daar een beter betaalde baan te krijgen. De steden slibben vol, zegt Driebergen, mensen zoeken hoop in de stad. Anderen zoeken hun heil in het buitenland of accepteren werk onder hun niveau. Driebergen: "Ik sprak een dokter die nu als naaister werkt in een fabriek, en een lerares die nu hamburgers bakt bij een fastfoodketen." Ze sturen hun geld naar het thuisfront in de provincie. "Allemaal vanwege de energierekening."

Tentenkamp

Uit protest tegen de corruptie en de algehele malaise is er in Kiev een tentenkamp verrezen. Driebergen: "Een politicus die bij de organisatie van het tentenkamp betrokken is zegt dat protesten gevaarlijk zijn voor de regering, want de onvrede en de armoede is zo groot dat het kan katalyseren en tot iets groots kan leiden." Volgens Driebergen hopen Oekraïners dat ze kunnen profiteren van het aantrekken van de economie en daarmee meer geld verdienen om hun rekeningen te kunnen betalen.

Energieprijzen in Oekraïne over de kop

Ster advertentie
Ster advertentie