Buitenland
AVROTROS

Waarom Amerikaanse vrouwen kiezen voor de radicaal-feministische 4B-beweging

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Amerikaanse vrouwen kiezen voor de radicaal-feministische 4B-beweging

Sinds de winst van Trump is de Koreaanse 4B-movement populair onder progressieve Amerikaanse vrouwen. De vrouwen hanteren vier simpele regels om de man volledig af te zweren: geen relaties, geen seks, geen kinderen en geen huwelijk. Waarom grijpen vrouwen naar deze extreme vorm van protest? En hoe tactisch is het, als het toch vaak de mannen zijn die de machtige posities bekleden? Dr. Lotte Houwink ten Cate is historicus en gespecialiseerd in feministische geschiedenis en seksuele ethiek. Raken jonge mannen en vrouwen elkaar kwijt door extremen op sociale media? En hoe staat het er eigenlijk voor met het feminisme in Nederland, nu ook hier een steeds rechtsere wind waait?

Video niet beschikbaar

Overgewaaid uit Korea

De 4B-movement kent zijn wortels in Zuid-Korea en roept vrouwen op om mannen volledig af te zweren. De 'B' staat voor 'bi' wat 'nee' betekent in het Koreaans. Vrouwen die de beweging aanhangen hanteren vier leeftregels:, geen seks (bisekseu), geen huwelijk (bihon) geen relaties met mannen (biyeonae) en geen kinderen (bichulsan). In 2016 werd de beweging populair in Zuid-Korea op sociale media nadat er een vrouw werd vermoord op een metrostation. Vrouwen gingen ook in protest tegen de patriarchale samenleving en genderongelijkheid. De inkomenskloof in Zuid-Korea is bijvoorbeeld aanzienlijk: vrouwen verdienen nog steeds zo'n 31% minder dan mannen.

Verkiezingsoverwinning Trump

Sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump is er een groeiende belangstelling voor de beweging in Amerika. In de afgelopen week werd er 450 procent vaker gezocht op de zoekterm '4B'. Lotte Houwink ten Cate ziet dat er onder Amerikaanse vrouwen een angst bestaat dat de emancipatie van de afgelopen decennia slechts een tijdelijke trend was en dat de vrouwenrechten door Trumps overwinning opnieuw onder druk komen te staan. Daarnaast wijst ze op een aantal concrete zorgen onder Amerikaanse vrouwen: "Het recht op abortus dat afbrokkelt, seksueel geweld en Trump zelf die seksistische en misogyne taal uitslaat. Het feit dat hij president is geworden ondanks deze dingen is voor veel vrouwen een klap in het gezicht."

Historische paralellen

Er zijn volgens de Houwink ten Cate meerdere momenten in de feministische geschiedenis geweest waarop vrouwen overgingen tot radicale protestvormen. In de late jaren zeventig bestond er in Nederland bijvoorbeeld een beweging die mannen afzwoer en waarbij vrouwen enkel met andere vrouwen gingen wonen: het separatisme. "Deze vrouwen wilden geen relaties meer aangaan met mannen omdat ze het gevoel hadden dat de ongelijke verhoudingen niet meer te herstellen waren. Ook was er nog steeds veel huiselijk geweld en een ongelijke verdeling van zorgtaken. Maar net als nu was dit ook toen de meest radicale vorm van feminisme - het overgrote deel van de vrouwenbeweging deed hier niet aan mee," aldus Houwink ten Cate.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie