Buitenland
VPRO

Deze dramaserie leidt tot woede bij Turkse oppositie

foto: Anadolu Culture Center / AFPfoto: Anadolu Culture Center / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze dramaserie leidt tot woede bij Turkse oppositie

Een nieuwe Turkse dramaserie leidt tot commotie in het land. Zoveel zelfs, dat het Turkse parlement zich over de serie buigt, vertelt VPRO-journalist Cevahir Varan in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Turkije

Metamorfoz, zo heet de serie die op het streamingplatform van staatsomroep TRT wordt uitgezonden. "Het gaat over een jonge idealist in de jaren '80, die na het overlijden van zijn vader de zaken overneemt. Dat vormt een keerpunt in zijn leven en hij ondergaat een metamorfose. De hoofdpersoon wordt neergezet als de bad guy die door buitenlandse krachten wordt ingezet om de Turkse regering ten val te brengen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Karaktermoord'

Maar wie goed kijkt, ziet een opvallende gelijkenis tussen de hoofdpersoon van deze serie en de Turkse filantroop en zakenman Osman Kavala die voor levenslang is veroordeeld. "Hij zit vast voor betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in 2016." Saillant detail is dat de Raad van Europa Turkije heeft opgeroepen om Kavala vrij te laten. "Dat is niet gebeurd", vertelt Varan.

Oppositieleden in het Turks parlement stellen vragen over de serie, waarvan de hoofdpersoon dus opvallende gelijkenissen vertoont met Osman Kavala. "Volgens de oppositie wordt er een soort karaktermoord gepleegd op de zakenman. Ze zijn boos dat dit allemaal bekostigd wordt uit het publieke geld."

Overigens heeft Kavala zelf ook gereageerd op de serie. "Via zijn advocaten heeft hij laten weten dat hij betreurt dat jonge acteurs onderdeel worden van een in zijn ogen misleidende serie."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie