Buitenland
VPRO

'EU laat rechters in Guatemala aan hun lot over'

foto: EPA/Esteban Biba
  1. Nieuwschevron right
  2. 'EU laat rechters in Guatemala aan hun lot over'

Europa steunt nog altijd het Openbaar Ministerie in Guatemala, terwijl daar onafhankelijke aanklagers worden ontslagen. Inmiddels zijn al tien Guatemalteekse rechters en aanklagers naar het buitenland gevlucht. Dat zeggen juristen en activisten in Bureau Buitenland.

Europa laat Guatemala vallen

Ballingschap

''De Europese Unie heeft geholpen bij het opzetten van een onafhankelijke rechtstaat, maar precies toen dat resultaat ging opleveren hield dat op'', zegt Marlies Stappers van Impunity Watch, die samen met vier hoge Guatemalteekse juristen in ballingschap gesprekken voert met Europese politici en beleidsmakers.

Onder hen zijn voormalig hoge rechter Gloria Porras en de speciale en populaire anti-corruptieaanklager Juan Francisco Sandoval, die succesvolle zaken begon tegen belangrijke politici en zakenlieden. In juli werd hij uit zijn ambt gezet en vluchtte, net als Porras, naar Washington.

Financiële steun EU

''Er wordt nu wraak tegen hen genomen. Al tien van deze mensen zitten nu in ballingschap om niet in de cel te komen of te worden vermoord'', zegt Stappers. ''Intussen gaat de EU door met financiële steun aan het OM, terwijl dat nu de goede mensen ontslaat.''

Volgens de delegatie moet Europa een voorbeeld nemen aan de VS, die zich hierover publiekelijk uitspreekt, en wél donaties aan het OM stopzet. ''Het is belangrijk dat de EU en VS met één mond spreken, om dit zorgwekkende tij te keren.''

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie