Binnenland
WNL

Porthos-directeur over CO2-opslag in Noordzee: 'Absoluut veilig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Porthos-directeur over CO2-opslag in Noordzee: 'Absoluut veilig'

Het CO2-opslagproject voor de kust van Rotterdam is "absoluut veilig". Die garantie geeft Porthos-directeur Hans Meeuwsen in Sven op 1. "Ik weet het honderd procent zeker."

Video niet beschikbaar

In februari gaan de eerste buizen van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland de grond in, vertelt Meeuwsen. De Raad van State oordeelde in augustus dat de bouw van het systeem kon doorgaan, ondanks bezwaren van natuurorganisatie MOB over de invloed op de natuur van de stikstof die bij de werkzaamheden vrijkomt.

"Er zijn altijd zorgen en zorgen hebben moet altijd", zegt Meeuwsen. "Ook ik heb zorgen en die zijn bedoeld om heel goed in de gaten te houden dat het veilig gaat gebeuren", zegt hij over de aanleg. In Australië lekte in het verleden CO2 uit een soortgelijke opslag. "Er zijn ongetwijfeld in het verleden op andere plekken in de wereld dingen gebeurd."

"Dat is bij uitstek de gelegenheid om te analyseren wat daar is gebeurd, waarom het is gebeurd en hoe het is gebeurd. Daarna neem je de ‘lessons learned’ mee in je eigen ontwerp, om ervoor te zorgen dat het niet gebeurt", zegt de directeur van Porthos, een project van het Havenbedrijf Rotterdam, Energie Beheer Nederland en de Gasunie.

Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

'Kennen gasveld heel goed'

"De injectie die wij doen is in een gasveld dat wij heel goed kennen, waarvan wij heel goed weten wat daar plaatsvindt", gaat Meeuwsen verder. "Dat is iets anders dan wanneer je het in een nieuw veld doet, dat je niet goed kent en waarvoor je alleen schattingen hebt gedaan over de houdbaarheid. Dit gasveld heeft al miljoenen jaar gas bevat. Er zitten afsluitlagen die echt voorkomen dat het gaat lekken."

"Ik ben ervan overtuigd dat het niet gaat lekken", benadrukt Meeuwsen. "Zelfs als het in enige mate gebeurt buiten het reservoir dat we nu hebben bedacht, dan zit het zo diep onder de grond onder zulke dikke afsluitlagen, dat het echt niet aan het oppervlak komt."

Als CO2 in grote concentraties vrijkomt, is het gevaarlijk voor de mens, erkent de Porthos-baas. "Maar we hebben geluk in Nederland dat we in een plat land wonen. CO2 is zwaarder dan de gemiddelde lucht. Dat betekent dat CO2 zich over de bodem snel verspreidt over een groot oppervlakte." Op die manier is het minder schadelijk, zegt hij. "Zelfs als er überhaupt ooit iets zou lekken, dan is de verwachte schade heel beperkt."

PVV

Met het project, waarbij CO2 wordt opgeslagen in lege gasvelden, is een investering van 1,3 miljard euro gemoeid. Porthos gaat ongeveer 2,5 megaton per jaar opslaan gedurende vijftien jaar, tot een totaal van 37 megaton CO2.

Meeuwsen denkt dat een mogelijk nieuw kabinet met de PVV steun blijft geven aan het CO2-opslagproject bij Rotterdam. “Het helpt ons om klimaatdoelen te bereiken. Ik denkt dat de onderhandelende partijen niet volledig afstand nemen van de doelen.”

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie